Cainii ajuta lupii sa supravietuiasca, prin mutatii genetice

Lupii au capatat o mutatie genetica prin imperecherea cu cainii domestici, ce face ca blana lor sa devina mult mai inchisa la culoare, spun oamenii de stiinta.
caini si lupi
Blana inchisa la culoare i-ar putea ajuta pe lupi sa se adapteze si sa supravietuiasca in noi habitate, potrivit unei echipe internationale de cercetatori.

Blanurile deschise la culoare sunt dominante la lupii din tundre, dar cele inchise au devenit mai obisnuite printre lupii care traiesc in padurile din America de Nord.

Descoperirea vine dintr-o analiza genetica a populatiei de lupi din Europa si America de Nord.

“Noi gandim de obicei ca prietenii nostri cei mai buni, cateii, au evoluat din lupi. Aceste analize arata insa ca si cainii au dat ceva lupilor”, a declarat Greg Barsh, de la Stanford University din California, pentru revist Science.

Nu este insa clar de ce blana inchisa la culoare este mai avantajoasa pentru lupii din paduri.

Tundrele vor deveni din ce in ce mai putine in urmatorii ani, datorita expansiunii catre nord a padurilor boreale, aflate sub influeta schimbarilor climatice. Coloritul inchis i-ar putea ajuta pe lupi sa se adapteze la mediul schimbator.

“Acest studiu arata ca activitatile umane pot imbogati diversitatea genetica a animalelor salbatice, o descoperire neasteptata. Este ironic cum o trasatura creata de oameni se dovedeste acum benefica pentru lupi, care sunt amenintati tocmai de schimbarile cauzate de oameni”, a declarat co-autorul studiului, Marco Musiani, expert in lupi de la Universitatea Calgary din Canada.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca lupii negri au aparut cu mii de ani in urma dupa ce lupii gri s-au imprecheat cu cainii domestici care ii insoteau de 10.000-15.000 de ani pe americanii nativi.

Acesti caini au disparut acum, si expertii in genetica canina sunt de acord in general ca prietenii oamenilor din America de astazi sunt descendentii celor europeni, adusi in ultimii 500 de ani.

Sursa: Realitatea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente