LECTIA DE ECOLOGIE Daca aveti echipamente informatice vechi de care nu mai aveti nevoie, o solutie este sa le dati unei organizatii care le reconditioneaza si le doneaza mai departe sau le vinde.
La Ateliere Fara Frontiere (AFF) lucreaza 10 persoane defavorizate dintre care sapte sunt implicate in activitatea de reconditionare a calculatoarelor vechi, un prim pas catre reintegrarea lor pe piata muncii, explica directorul executiv al AFF, Raluca Gheorlan.
Ca sa ajunga aici, ele trec printr-un proces de consiliere socio-profesionala, adaptat fiecareia. „Le ajutam sa-si rezolve problemele urgente si sa se stabilizeze din punct de vedere social si economic”, spune directorul AFF, precizand ca, dupa iesirea din atelierul de insertiune, fostii salariati sunt monitorizati si ajutati sa-si gaseasca un loc de munca. Pana acum, doua persoane s-au integrat pe piata muncii si altele patru sunt in curs de angajare.
La AFF ajung acele persoane defavorizate care sunt deja inscrise in programele altor organizatii neguvernamentale.
Calculatoarele reparate, donate sau vandute
AFF reconditioneaza in atelierul de insertiune sociala calculatoarele vechi pe care le colecteaza de la companii. Apoi, o parte dintre acestea este donata ONG-urilor care desfasoara proiecte de educatie si integrare pentru copii si tineri defavorizati. O alta parte este vanduta, la pret mic, persoanelor cu posibilitati materiale reduse prin programul TAP (Technology Acces Program) realizat in colaborare cu Microsoft.
Anul acesta, tinta de reconditionare este de cel putin 1.000 de calculatoare, dintre care cel putin 600 vor fi donate si aproape 250 vandute, pentru a asigura un mic procent de autofinantare prin care sa fie marita sustenabilitatea proiectului, spune Raluca Gheorlan.
Dar nu numai calculatoarele vechi sunt reconditionate, ci si toate echipamentele informatice ca imprimantele, copiatoarele, scannerele, componentele IT, telefoanele etc. Toate acestea sunt donate de mari companii, odata scoase din uz. AFF insa, nu se ocupa numai de reconditionarea lor, ci si de reciclarea acelor componente care nu mai pot fi folosite.
Dupa ce sunt testate, unele echipamente merg la reconditionare, altele la reciclare. Computerele care au cel putin caracteristicile minime Pentium IV, 256 MB, 20GB sunt reconditionate astfel: datele de pe hardisk sunt distruse cu soft-ul Blancco, iar apoi se instaleaza Windows XP si Microsoft Office pe baza certificarii Microsoft Authorised Refurbisher.
O solutie de dezvoltare durabila
„Echipamentele IT&C uzate din companii pot fi utile pentru ONG-uri, scoli, centre de plasament, persoane din categorii sociale defavorizate”, explica directorul AFF, subliniind ca organizatia propune o solutie integrata de dezvoltare durabila, prin reciclarea acelor componente ce nu mai pot fi reconditionate.
„Lupta impotriva risipei si pentru pastrarea mediului curat constituie astfel o activitate economica pentru insertia socio-profesionala a persoanelor in mare dificultate si, in acelasi timp, raspundem unei nevoi din comunitate: accesul la unealta informatica, un factor de educatie si integrare”, Raluca Gheorlan, director executiv Ateliere Fara Frontiere
Daca echipamentele colectate nu indeplinesc caracteristicile minime pentru reconditionare sau nu mai functioneaza deloc, atunci ele sunt dezmembrate si sortate in functie de materialele din care sunt facute. AFF colaboreaza cu Ecotic si cu reciclatori autorizati, care valorifica sau elimina curat deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)
In Romania, din 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, se aplica Directiva europeana cu privire la DEEE, care este transpusa si in legislatia nationala. Deci reciclarea acestor deseuri, este o obligatie. Ateliere Fara Frontiere propune o solutie intreprinderilor si institutiilor: colectarea este gratuita si companiilor li se ofera posibilitatea de a sprijini si de a participa la un proiect necesar pentru comunitate, mai spune Raluca Gheorlan, directorul organizatiei.
Recent, AFF a pornit si o campanie de atragere a atentiei persoanelor de decizie din companii si institutii asupra echipamentelor IT&C uzate, ramase fara utilitate, dar care pot fi refolosite, odata ce sunt reconditionate.
Ateliere Fara Frontiere vrea sa colecteze anul acesta cel putin 2.500 de unitati centrale si 5.000 de monitoare si vrea sa reconditioneze cel putin 1.000 de calculatoare si sa contribuie la reciclarea a 85 de tone de deseuri din echipamente electrice si electronice.
Sursa: Evenimentul Zilei