Calota glaciara din Groenlanda este mai sensibila la modificarile climatice decat s-a crezut pana acum

0
500
Planeta se încinge. 2012, printre cei mai călduroşi ani
Calota glaciara din Groenlanda este mai sensibila la modificarile climatice decat s-a crezut pana acum

Calota glaciara din Groenlanda, a carei topire contribuie la cresterea nivelului marilor, este mai sensibila la modificarile climatice decat s-a crezut pana acum, sugereaza un studiu publicat duminica de revista stiintifica Nature Climate Change, preluat de AFP si de Agerpres.

Studii precedente au stabilit un prag de incalzire de +3,1 grade Celsius prin raport cu epoca preindustriala dincolo de care ghetarii din Groenlanda s-ar putea topi definitiv, in mai multe milenii.

Acest nou studiu, bazat pe simulari pe calculator, scade acest prag la +1,6 grade Celsius /pe o plaja ce merge de la +0,8 grade Celsius la +3,2 grade Celsius/, avand in vedere faptul ca planeta s-a incalzit deja cu 0,8 grade Celsius de la mijlocul secolului al 18-lea.

Durata de timp in care o ar putea avea loc o topire totala a calotei din Groenlanda depinde de durata si de amploarea depasirii acestui prag: aceasta ar putea disparea in 2.000 de ani in cazul unei incalziri de +8 grade Celsius si in 50.000 de ani in cazul unei incalziri limitate la +2 grade Celsius, potrivit cercetatorilor de la Institutul Potsdam /PIK/ si Universitatea Complutense din Madrid.

Limitarea la 2 grade Celsius este obiectivul avut in vedere de comunitatea internationala, insa, tinand cont de nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de sera, lumea pare a se afla mai degraba pe o traiectorie de +3 pana la +4 grade Celsius. Groenlanda contine, dupa Antarctica, cea mai importanta cantitate de apa in stare solida de pe planeta, noteaza AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.