Campanie de sterilizare gratuita a cainilor cu si fara stapan

Cetatenii sunt indemnati sa isi sterilizeze cainii, din casa sau din curte, precum si pe cei din jurul blocului, putand face acest lucru gratuit, dupa cum informeaza o campanie initiata de Asociatia “Cutu, cutu” si de actrita Monica Davidescu.campanie sterilizare

Campania de informare “Sterilizeaza. Stop abandonului” a fost lansata miercuri, la Teatrul Metropolis din Bucuresti, in cadrul unei conferinte la care au participat: actrita Monica Davidescu, presedintele Asociatiei “Cutu, cutu”, Marcela Lungu, medicul veterinar Simona Panaitescu, directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), si politicianul Marius Marinescu, initiatorul Legii nr. 9/2008 privind protectia animalelor.

Monica Davidescu a prezentat campania ce urmeaza sa fie difuzata in presa si outdoor. Campania cuprinde sase spoturi TV, asemanatoare ca mesaj si continut, ce constau in testimoniale avandu-i ca protagonisti pe actorii Monica Davidescu, Marius Florea Vizante, Alexandra Velniciuc si Gabriela Popescu, avocata Paula Iacob si Marius Marinescu, trei spoturi radio, precum si printuri.

Campania se refera la necesitatea sterilizarii cainilor cu si fara stapan , avand in vedere numarul foarte mare al acestora (estimativ 30.000 in Bucuresti), abandonarea lor si necesitatea de a proteja viata, dar si sanatatea publica.

Cei mai multi caini comunitari sunt de fapt puii animalelor cu stapan, aruncati in strada . Posesorii de caini sunt indemnati sa isi sterilizeze animalele, atata timp cat exemplarele respective nu au valoare chinologica. Dupa cum a explicat Monica Davidescu, cei care si-ar dori un pui al cainelui pe care il au, pot adopta un alt caine, eventual de aceeasi rasa, de la un adapost. Astfel in loc sa existe minim trei pui care ar putea ajunge pe strazi, va exista un caine vagabond in minus.

De altfel, Primaria sectorului 1 al Capitalei a initiat o hotarare prin care ii obliga pe posesorii de caini sa isi sterilizeze animalele, insa aceasta hotarare a fost respinsa in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. “Primaria taraganeaza, nu ne raspunde la telefon. Oare chiar nu ne intereseaza?”, a spus presedintele Asociatiei “Cutu, cutu”, Marcela Lungu.

Ea a mai explicat ca prin campania desfasurata se urmareste informarea oamenilor, pentru ca eforturile unei asociatii de a steriliza si adaposti cainii vagabonzi, sau campania de sterilizare gratuita a Primariei Municipiului Bucuresti, nu rezolva problema pentru toti cainii comunitari din toata tara.

In Bucuresti, persoanele care doresc sa isi sterilizeze cainii din zona in care locuiesc, sau pe cei pe care ii au in casa si care nu au valoare chinologica, pot duce animalele la adapostul din Bulevardul Theodor Pallady, nr. 262, sau pot contacta Administratia pentru Supravegherea Animalelor (ASA), din cadrul PMB, pentru a-i transporta. Cainii vor fi sterilizati gratuit si readusi in cartier, in cadrul unei campanii a Primariei Capitalei, ce se desfasoara de un an de zile, a explicat, Simona Panaitescu. De asemenea, Primaria Capitalei, prin ASA, poate fi contactata de cetatenii care identifica anumiti caini agresivi, in zona in care locuiesc, pentru a veni sa ia animalele si sa le duca la adapost.

Potrivit Simonei Panaitescu, la adapostul din Theodor Pallady pot fi sterilizati maxim 30 de caini pe zi, insa in Bucuresti se nasc in medie peste 100 pe zi.

Pe site-ul dedicat campaniei – www.sterilizeaza.ro– sunt indicate si alte institutii care fac sterilizari gratuite, in mai multe localitati, printre care Buftea, Arad, Oradea, Medgidia, Cernavoda si Mioveni. Totodata, Asociatia “Cutu, cutu” ii informeaza pe cei interesati care sunt cabinetele veterinare care practica un tarif social – in jur de 50 de lei – pentru sterilizare.

Pana in prezent, prin programul PMB, au fost sterilizati 6.000 de caini, dupa ce, intre 2001 si 2007, au fost eutanasiati 144.339 de caini, fara a rezolva insa problema cainilor comunitari, care se regasesc in prezent in numar de aproximativ 40.000 in Bucuresti. Din 2008, eutanasierea este abrogata in Romania prin Legea nr. 9/2008 privind protectia animalelor. Potrivit initiatorului acestei legi, Marius Marinescu, Romania este ultima tara europeana care a adoptat o lege de protectie a animalelor, in timp ce in tarile care au facut mai devreme acest lucru nu exista problema cainilor vagabonzi.

Campania “Sterilizeaza. Stop abandonului” va putea fi difuzata gratuit la radio si televiziune, in regim de campanie sociala, in urma unei decizii a Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Sursa: Mediafax

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,210FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente