Cel mai mare parc de energie solara va fi in China

0
255

Compania First Solar a anuntat ca doreste sa construiasca cel mai mare parc solar din lume, in China. Parcul solar, ce va avea o putere de 2 gigawatti va fi capabil sa alimenteze cu energie circa trei milioane de case din China, informeaza Reuters.energie solara

Anuntul vine intr-o perioada in care industria de energie solara se zbate sa razbeasca pe piata, dupa ce numeroase proiecte noi au redus subventiile acordate proiectului solar din Spania. China a fost de acord cu acest parc solar deoarece doreste sa produca, pana in 2010, 10% din energie cu ajutorul resurse regenerabile si 20% pana in 2020.

Compania First Solar va incepe constructia unui proiect demonstrativ, de 30 megawatti, in iunie 2010, alte doua parti ale proiectului ar trebui sa fie gata pana in 2014, iar in 2019 proiectul va fi complet.

Un asemenea proiect ar costa sase miliarde de dolari in America, insa First Solar crede ca in China costurile vor fi mult mai mici. In acordul semnat cu guvernul chinez se mai precizeaza si incheierea unui contract cu o companie energetica, cat si necesitatea obtinerii aprobarii de catre Beijing a unui tarif special pentru utilitatile care folosesc energia solara. Se pare ca acest tarif va fi undeva intre 15 si 25 de centi pe kilowatt/ora.

First Solar este cel mai mare producator de module fotovoltaice din lume, cu un pret foarte scazut, care transforma lumina soarelui in electricitate. Compania cu sediul in Arizona este de mult timp favorita pe piata productiei energiei alternative si este detinuta in proportie de 40% de John Walton, fondatorul Wal-Mart.

Cu toate acestea, exista posibilitatea ca incheierea acestui acord sa produca nemultumiri la Beijing, din cauza ca nu a fost aleasa una din companiile locale, precum Suntech Power Holdings, Trina Solar si Yingli Green Energy.

„Cred ca este loc pentru toata lumea pe piata din China. Si daca nu ar fi asa, nu vad de ce ar deschide usile unei companii straine”, a declarat presedintele si directorul executiv al First Solar, Michael Ahearn.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.