Capitala betoanelor: cartiere de vile ridicate pe spatiile verzi dintre blocuri

Criza de terenuri intravilane din Capitala transforma spatiile verzi dintre blocuri in cartiere rezidentiale. Terenurile virane pe care soferii improvizeaza parcari sau locurile de joaca pentru copii au captat interesul dezvoltatorilor de proiecte imobiliare, devenind tot mai valoroase. Astfel, noi cladiri de locuit sau chiar de birouri apar in curtile blocurilor vechi, iar tot mai des santiere apar chiar sub ferestrele oamenilor. Astfel, locatarii din sase blocuri de pe Aleea Terasei din sectorul 4 din Bucuresti au constatat ca locul de joaca din fata blocurilor lor s-a transformat, peste noapte, in santier in lucru, inconjurat cu un gard de 2 metri inaltime. Dupa cum au aflat cand echipele de muncitori au inceput lucrarile, terenul dintre blocuri a fost trecut din proprietatea municipalitatii, a domeniului public, in domeniul privat, printr-un schimb de terenuri intre o firma de constructii si Primaria Capitalei. Terenul cedat de Primaria Bucuresti catre o firma de constructii a unui cetatean strain cuprinde doua parcuri utilate de catre Administratia sectorului 4 cu jocuri pentru copii, un parc cu 52 de copaci, un drum de acces al locuitorilor din zona, precum si intrarea catre un punct termic al RADET.

Primaria Capitalei, data in judecata
Indignati ca vor fi nevoiti sa-si lase copiii sa se joace printre masini si santuri, locatarii din cele sase blocuri care inconjoara santierul au depus plangeri catre Primaria Capitalei asupra incalcarii O.G. 114/2007 privind protectia mediului si schimbarea destinatiei spatiilor verzi. „Unde ar trebui sa ne trimitem copiii acum? Era singurul parc amenajat din zona. Oricum, proprietarul a chemat ADP-ul sa-si ridice amenajarile pentru copii. Acum aproape 1.000 de copii din blocurile din apropiere vor trebui sa se joace …pe bulevard probabil”, a declarat Cornel Costea, consilier in cadrul Primariei sectorului 4 si reprezentant al celor sase asociatii de locatari. Aleea Terasei, drumul pe care oamenii isi duc copiii la gradinita din cartier, cel pe care circulau sutele de persoane care locuiesc in zona, a fost blocat de catre gardul terenului. „Proprietarul a pus lacat pe poarta, dar oamenii au venit si l-au dat jos. Nu avem pe unde sa trecem cu masinile. Ar trebui sa ocolim tocmai prin partea cealalta a cartierului”, a mai spus Cornel Costea. Acesta a mai adaugat ca, temandu-se de situatia in care ar aparea probleme la punctul termic din apropiere, a carui intrare a fost blocata de gardul inconjurator al terenului, locatarii au semnalat aceasta situatie pompierilor. „Seful pompierilor a admis ca accesul catre punctul termic este anevoios, insa nu s-au luat alte masuri. Daca explodeaza ceva… ardem ca sobolanii”, a mai spus presedintele asociatiei de locatari. Neprimind raspuns la niciuna dintre sesizarile adresate Consiliului Municipal care a hotarat improprietarirea firmei, asociatiile de locatari ale blocurilor din acea zona au actionat in justitie Primaria, prin Asociatia Drepturilor Cetateanului.

-Totul a fost facut pe sub mana-
In urma schimbului de terenuri cu firma de constructii Isrom Grup Construct S.R.L., reprezentanta de Shenhav Zeev, Primaria Capitalei a primit patru parcele cu suprafete mici, totalizand 2.683 de metri patrati, neconstruibile, cedand omului de afaceri un teren cu suprafata egala cu suma celor patru terenuri primite. Insa, dupa observatiile de la fata locului, proprietarul a dispus incercuirea abuziva cu gard a aproximativ 900 de metri patrati care se afla in continuarea terenului ce-i apartine. Astfel gardul ce ii delimiteaza proprietatea incercuieste un teren cu suprafata de aproximativ 3.500 de metri patrati, pe care acesta intentioneaza sa construiasca trei blocuri cu 14 etaje. Proprietarul terenului s-a apucat deja sa devieze tevile de apa potabila si calda, de gaze si agent termic care, in mod normal, trec pe sub noul sau teren. Autorizatia eliberata de Primaria Capitalei pentru devierea tevilor citeaza un Plan Urbanistic Zonal formulat in 2005, cu aproximativ un an inainte ca municipalitatea sa hotarasca schimbul de terenuri. De asemenea, planul si autorizatiile RADET dateaza cu mult timp inainte ca noul proprietar sa fi intrat in posesia terenului, insa deservesc in mod expres interesele acestuia, intrucat sistemul complicat de tevi si cabluri din subteran ar impiedica construirea unor blocuri cu 14 etaje si parcare subterana, precum planuieste dezvoltatorul imobiliar. „Lucrarile care au loc acum sunt abia la cativa metri de fundatia blocului nostru. Legea prevede ca orice sapaturi sa fie la cel putin 10 metri distanta de bloc, dar proprietarul insista ca tevile sa fie puse in afara terenului sau, si, desi gardul e cu mai mult de 5 metri mai aproape de bloc decat ar trebui, refuza sa renunte chiar si la cativa centimetri pentru siguranta noastra”, a adaugat Cornel Costea. „Initial, proprietarul terenului avea trei parcele micute, despartite, in acea zona. Nu se putea construi prea mult, deci incomparabile ca si valoare imobiliara cu terenul de 2.800 de metri pe care l-au primit. Dar Consiliul Municipal a decis schimbul, deci aici este o afacere. Oricum, cineva s-a implicat foarte tare ca aceasta zona sa fie distrusa, sa se construiasca pe ea. Conform legii, inainte de a lua o astfel de hotarare si de a elibera autorizatii de constructie, Consiliul Municipal trebuia sa-mi ceara macar parerea. Si totusi, totul a fost facut pe sub mana, intrucat eu am aflat de schimbul de terenuri abia cand muncitorii au pus placuta pentru lucrari”, ne-a declarat primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *