Comisia Europeana a prezentat, in ianuarie, un pachet legislativ ce include o directiva privind tehnologia noua de captare si stocare a bioxidului de carbon, cu scopul de a limita emisiile de gaze cu efect de sera Directiva va fi pusa in discutie in cadrul sedintelor plenare ale Parlamentului European din 19-22 mai de la Strasbourg si se doreste impulsionarea folosirii acestui tip de tehnologie, care, in viitor, sa devina obligatorie in centralele electrice ce functioneaza pe baza de combustibili fosili Exista trei tehnologii de stocare a CO2, fiecare insa prezinta riscuri asupra sanatatii oamenilor si plantelor
Captarea si stocarea de CO2 este o tehnologie care impiedica eliberarea in atmosfera a bioxidului de carbon rezultat din arderea combustibililor fosili, in principal, a carbunelui. Tehnologia se foloseste deja, dar la scara redusa. Deoarece bioxidul de carbon este un gaz cu efect de sera important, Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) considera ca tehnologia captarii si stocarii CO2 ar putea contribui la limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera (cu 15-55%), prin urmare – la combaterea schimbarii climatice.
Potrivit raportului, exista trei tehnologii in captarea CO2, diferite din punct de vedere al eficientei, costurilor si nivelului de dezvoltare: indepartarea carbonului inaintea arderii, caz in care se produc hidrogen si CO2 (hidrogenul fiind folosit apoi drept combustibil); CO2 este filtrat chimic din fumul emis in urma arderii; combustibilii fosili sunt arsi in oxigen pur – nu in aer – iar CO2 este foarte concentrat in gazele emise.
Bioxidul de carbon captat poate fi transportat, prin conducte, la locul de stocare. Acest gaz poate fi stocat in rezervoare epuizate – sau aproape epuizate – de petrol si gaze, in straturi geologice saline sau in straturi acvifere (de ape subterane) saline, la adancime de cel putin 800 de metri. Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei estimeaza ca aceste spatii ar putea stoca cel putin 2.000 de gigatone de CO2.
Neajunsurile stocarii bioxidului de carbon
Captarea si stocarea de CO2 presupune si anumite riscuri, printre care cresterea costurilor folosirii de combustibili fosili. „Trebuie sa construiesti echipamentul de separare a bioxidului de carbon, sa construiesti infrastructura pentru transportul acestuia, sa platesti pentru pomparea gazului in spatiile de stocare si pentru aceste spatii”, a spus raportorul PE, liberalul britanic Chris Davies.
In plus, tehnologia de captare si stocare a CO2 are nevoie de energie – ducand la o pierdere a eficientei energetice. O centrala care utilizeaza aceasta tehnologie consuma cu 10-40% mai multa energie in procesul de productie.
Alt risc este posibilitatea unei eliberari de CO2 concentrat in atmosfera, care ar fi daunator sanatatii oamenilor si animalelor. Cu toate acestea, raportorul Davies si Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei considera ca tehnologia de captare si stocare a CO2 este mai putin periculoasa decat folosirea gazului natural in incalzire si la aragaz.
Stocarea CO2 ar putea deveni obligatorie
Propunerea din ianuarie a Comisiei nu impune tehnologia de captare si stocare a CO2 ca obligatorie, ci propune numai modalitati de examinare, de desemnare si de monitorizare a spatiilor de stocare de catre statele membre si expune responsabilitatile factorilor implicati. Raportorul parlamentar doreste dezvoltarea tehnologiei si impunerea acesteia ca obligatorie.
Din totalul emisiei de CO2, 24% provin din arderea carbunelui, iar Agentia Internationala pentru Energie prevede cresterea folosirii carbunelui cu 70% pana in 2030, pe plan global. Bioxidul de carbon rezultat din aceasta ar ramane blocat in atmosfera timp de sute de ani. Raportorul Davies propune modificarea textului Comisiei, pentru a face folosirea tehnologiei de captare si stocare a CO2 mai atractiva, pentru a da un impuls dezvoltarii acesteia si pentru a o impune ca obligatorie in centralele noi. Pana in 2015, autorizarea construirii unor centrale noi va cere ca acestea sa capteze 90% din bioxidul de carbon emis in cadrul procesului de productie. „Captarea si stocarea bioxidului de carbon nu este magica, dar poate ajuta la obtinerea, in viitor, a unei tehnologii care sa evite total emisiile de CO2”, a sustinut Chris Davies. Propunerea sa privind obligativitatea captarii si stocarii de CO2 va fi dezbatuta in cadrul unui seminar cu experti, organizat de PE. Comisia pentru mediu urmeaza sa voteze asupra raportului in octombrie, dupa care vor avea loc negocierile cu Consiliul pentru a se putea ajunge la un acord, inainte de sfarsitul anului. (A.B.)