Administratia Parcului National Retezat si WWF Romania au pornit in aceasta saptamana o caravana pentru salvarea acestei Rezervatii.
Inedita caravana se va deplasa prin tara incepand cu luna noiembrie. Scopul proiectului este acela de a „aduce Retezatul mai aproape de oameni”. Timp de sapte luni, reprezentantii Administratiei Parcului National Retezat si ai organizatiei WWF Programul Dunare-Carpati Romania vor strabate sudul tarii si vor discuta despre protectia mediului cu localnicii, elevii si studentii din localitatile de pe traseu.
„Vom avea intalniri si vom imparti materiale informative despre bogatiile naturale din ariile protejate din Romania si in special din Parcul National Retezat. Romania are inca un capital natural impresionant, cu specii de plante si animale care au disparut din multe tari europene. In acelasi timp, nu putine sunt amenintarile care pot distrugere bogatiile naturale, de la dezvoltarea economica haotica si pana la modul in care fiecare dintre noi ne comportam in natura”, a spus Alina Alexa, responsabil comunicare Proiect LIFE, WWF Programul Dunare-Carpati. „Ca sa nu ajungem in situatia tarilor care au pierdut mare parte din bogatiile naturale, trebuie sa protejam ceea ce ne-a daruit din belsug natura si sa sensibilizam in special tanara generatie fata de problemele de mediu”, a precizat Alexa.
14 JUDETE
Microbuzul verde al caravanei va poposi la scolile din 14 judete: Hunedoara, Gorj, Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Galati, Buzau, Constanta. In fiecare resedinta de judet, reprezentantii APNR vor lua legatura cu Inspectoratele scolare judetene pentru a intari colaborarea in domeniul educatiei si constientizarii elevilor si cadrelor didactice in aspecte privind protectia mediului.
Obiectivele proiectului sunt reconstructia unor habitate degradate in Parcul National Retezat, amenajarea ecologica a unor torenti, realizarea unei baze de date complete privind biodiversitatea si a hartilor GIS pentru habitatele alpine, publicarea unui ghid pentru recunoasterea plantelor si animalelor din Retezat si realizarea de materiale promotionale, panouri informative si atragerea unui numar cat mai mare de oameni, care sa fie informati despre Retezat si care vor sa-i devina prieteni si protectori.
INTERES
„Cel mai mult ne intereseaza sa ne intalnim cu elevii si studentii, fiindca acestia sunt foarte receptivi la ideea de protectie a naturii. Ei, la randul lor, pot transmite informatiile si cunostintele dobandite prietenilor sau rudelelor. Si sa nu uitam ca ei vor fi turistii de maine, care vor vizita Retezatul sau orice alta arie protejata din Romania sau din strainatate. Odata ajunsi acolo, vor sti ce sa faca”, a spus Alin Alimpesc, directorul Parcului National Retezat.
„In prima etapa, caravana a strabatut 233 de localitati si am discutat cu mai mult de 8.000 persoane, in cadrul a peste 70 de intalniri din Banat, Crisana, Maramures si Transilvania. Interesul pentru informatiile si materialele pe care le-am oferit a fost foarte mare, ceea ce ne-a determinat sa organizam si un alt tur prin tara”, a mentionat Alimpesc.
IDEE
Ideea caravanei apartine biologilor Calin Hodor si Sergiu Mihut, care au inclus-o in activitatile proiectului Life Natura „Managementul conservativ al habitatelor alpine ca sit Natura 2000 in Parcul National Retezat (AlpineCons)”. Proiectul, care se deruleaza in perioada 2006-2008, este implementat in principal de APNR si finantat de Comisia Europeana si Regia Nationala a Padurilor. Instrumentul finaciar LIFE sustine si alte proiecte care se desfasoara acum in Romania. Colaborarea dintre echipele de implementare ale acestor proiecte este esentiala pentru obtinerea unor rezultate optime, dar si pentru conservarea biodiversitatii la nivel european.
O astfel de colaborare este si cea cu proiectul „Habitate prioritare, alpine, subapline si forestiere din Romania”, cu sediul in Brasov. Proiectul promoveaza reteua de arii protejate Natura 2000 si se deruleaza in parteneriat cu Universitatea Transilvania Brasov, Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Regia Nationala a Padurilor Romsilva si WWF Programul Dunare Carpati. Reprezentantii proiectului se vor alatura echipei Parcului National Retezat in actiunile de promovare, pe toata perioada caravanei.
Sursa: Jurnalul National