Plantatiile de Jatropha Curcas vor produce toata motorina necesara continentului negru. Cercetatorii portughezi si britanici au participat la experientele cu Jatropha Curcas din Mozambic si garanteaza eficienta acestei culturi pe solurile uscate.

Saracia din Africa te izbeste inca de cand pui piciorul pe acest continent. E un fapt cunoscut, necontestat de nimeni. Nici macar de liderii locali. Acum, noile culturi de Jatropha Curcas, o planta incredibila, care se multumeste cu o singura ploaie pe an, ar putea oferi Africii toti banii de care are nevoie.

Din Mali pana in Madagascar si din Senegal pana in Africa de Sud, plantatiile de jatropha ar putea inverzi solul rosu si ars de soare al Africii.

Cultivata la marginea mai multor plantatii de porumb din diverse zone ale Africii, care din lipsa de apa fie s-au uscat, fie nu au dat rod, planta aceasta a produs o multime de fructe din care se poate extrage uleiul cel mai pur din lume. Acest ulei poate fi pus direct in rezervoarele masinilor cu motor Diesel si este considerat cel mai bun biocombustibil de care dispunem.
Secretul plantei sta in frunze

Adaptata la seceta, Jatropha Curcas are niste frunze foarte istete, care se rasucesc cand soarele e prea puternic si impiedica astfel evaporarea apei. In plus, pe timpul noptii ele absorb picaturile fine de apa prezente in aer. Cei cativa stropi de apa obtinuti din aerul cald si umed al noptii le ajuta sa reziste peste zi. Treptat, frunzele cad si cresc din nou, imbogatind prin putrezire zestrea de azotati a solului.

Prima tara care a plantat masiv jatropha este Mozambic, iar productiile masive pe care le-a obtinut, fara irigatii si fara ingrasaminte, au fost mai mult decat promitatoare. Peste cinci milioane de hectare de pamant degradat vor fi cultivate anul acesta cu seminte de jatropha, iar oficialii spun ca in maximum zece ani aceasta tara va fi capabila sa-si achite datoriile si sa ofere un nivel de trai acceptabil locuitorilor sai numai cu banii obtinuti din vanzarea uleiului de jatropha.
Uleiul se obtine prin presare

Ca si uleiul de masline, uleiul care va deveni motorina viitorului se obtine printr-o banala presare la rece. El este deosebit de curat, inca de la prima filtrare, si poate fi turnat direct in rezervoarele de motorina ale masinilor moderne.

“Necesitatile de combustibil ale Africii vor fi satisfacute cu 10% din productia estimata de jatropha. Cu restul vom usura criza de carburanti inregistrata pe alte continente”, spune Antonio Saide, ministrul energiei din Mozambic.
Jatropha Curcas, combustibilul viitorului

Aceasta planta tropicala perena creste pe orice fel de teren, oricat ar fi de uscat sau de poluat. Ea se hraneste extragandu-si apa si o parte din substantele nutritive din aerul ce o inconjoara, nivelul redus de nutrienti din sol nefiind o problema. Din acest motiv, Jatropha poate fi cultivata pe soluri degradate, pe care nu creste nici iarba. Mai mult decat atat.

Dupa cinci-sase ani, solul pe care a fost cultivata aceasta planta isi recapata calitatile, frunzele ei bogate transformandu-se treptat in ingrasamant natural. Semintele ei pot fi presate si elimina un ulei foarte limpede, ce poate fi folosit fara adaosuri in motoarele Diesel. Plantatiile de jatropha nu necesita ingrijiri speciale. Cum singurele operatiuni necesare sunt cele de plantare si de recoltare, ea poate fi cultivata pe orice fel de terenuri, oricat de departate ar fi ele de comunitatile umane.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here