Carburantul viitorului, ascuns in alge?

Din cauza fluctuatiilor inregistrate la pretul petrolului si a amenintarii venite din partea schimbarilor climatice, expertii in energii reciclabile au ales sa se orienteze din ce in ce mai mult catre o materie prima extrem de promitatoare: algele.combustibil-alge

In afara faptului ca se dezvolta si cresc foarte rapid, aceste organisme sunt pline de materii grase si au o capacitate extraordinara de a absorbi dioxidul de carbon, un gaz cu efect de sera, dezvoltandu-se in locuri care nu sunt folosite, in mod obisnuit, pentru culturi.

Potrivit AFP, mai multe laboratoare universitare si intreprinderi si-au asumat sarcina de a gasi un mijloc pentru a pune la punct o productie in masa de alge. Acestora li s-a adaugat si gigantul petrolier american ExxonMobil, anuntand totodata o investitie de 600 de milioane de dolari in cercetarea algelor.

Daca acest proiect va fi dus la bun sfarsit, cercetatorii vor putea spune ca au gasit un mijloc ieftin de a transforma lipidele provenite din alge in carburant.

Unul dintre motivele care suscita entuziasmul in privinta algelor este „apetitul” acestora pentru dioxidul de carbon produs in urma combustiei energiilor fosile. Astfel, reziduurile industriilor poluante vor putea fi adunate pentru a „hrani” algele si, implicit, pentru a impiedica dioxidul de carbon sa afecteze climatul.

„Ceea ce este cu adevarat bun la alge este ca acestea sunt prolifice. Algele sunt peste tot (…) si nu e nevoie sa faci mare lucru” pentru a le inmulti, a explicat Roy Swiger, specialist in genetica moleculara si director al filialei din Florida a organizatiei Midwest Research Institute (MRI).

Totusi, carburantul pe baza de alge produs de MRI nu poate fi pus in vanzare la statiile de alimentare, intrucat producerea a 3,8 litri de astfel de carburant costa 100 de dolari, ceea ce reprezinta o suma considerabila.

Pentru a reduce costul de productie, oamenii de stiinta vor trebui sa gaseasca modalitati ieftine de uscare a algelor si de extragere a lipidelor pe care le contin. Swiger este de parere ca, daca cercetarile in acest sens se vor derula suficient de repede, costul de productie a 3,8 litri de carburant pe baza de alge ar putea ajunge la 40 de dolari in doar cinci ani.

Expertii nu sunt insa de parere ca algele vor inlocui in totalitate energiile fosile, iar unii specialisti vad in alge mai degraba un aliment potrivit pentru vite si o materie prima pentru producerea de ingrasaminte.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *