Prim-ministrul Indiei a cerut sa se infiinteze un centru international care sa se ocupe de coordonarea cercetarilor in domeniul tehnologiei energiei curate, aceste inovatii putand fi considerate a fi „bunuri publice” pe care tarile sarace si le-ar putea permite.
Tarile in curs de dezvoltare sunt de parere ca actualele tari bogate au reusit sa se dezvolte datorita folosirii carburantilor poluanti, a gazului natural si a carbunelui si ca ar trebui acum sa ajute tarile sarace sa creasca si sa foloseasca energie curata pentru a diminua rata poluarii. Insa tarile bogate se tem sa nu piarda drepturile de proprietate asupra inventiilor.
„Tehnologie prietenoasa cu mediul ar trebui vazuta ca un bun public international. Asta inseamna ca drepturile de proprietate intelectuala ar trebui sa fie compensate cu recunoasterea inventatorilor si cu promovarea produselor ce ar putea fi folosite pentru bunastarea umanitatii”, a declarat Manmohan Singh, intr-o conferinta de presa in New Delhi.
Singh a declarat in august ca India, a patra tara care polueaza cel mai mult, trebuie sa investeasca in tehnologii proprii pentru a scade poluarea, mai ales acum cand consumul de energie a crescut simtitor.
New Delhi nu doreste sa fie de acord cu orice fel de limite ale emisiilor de gaze cu efect de sera ce ar putea fi propuse la Copenhaga, in decembrie, deoarece este important ca economia sa creasca repede pentru a scoate milioane de oameni din saracie. De asemenea, doreste sa ia propriile decizii pentru a reduce emisiile.
„Avem exemple bune dupa care sa ne luam, inclusiv proiectul de fuziunea energiei si proiectele Consultative Group on International Agricultural Research (CIFOR). Nu am nicio indoiala ca tarile bogate ar putea sa directioneze resurse importante catre cercetare daca ar face un efort sa aduca emisiile lor la un nivel rezonabil”, a mai spus Singh.
Sursa: Intact News