Care este valoarea biodiversitatii pentru viitorul nostru ?

Cat ne va costa pierderea unei parti din biodiversitatea globala? Cat de mult vor trebui sa investeasca economiile nationale pentru a opri aceasta tendinta si ce pret va trebui sa platim daca nu vom actiona? Acestea sunt intrebarile la care doresc sa raspunda proiectul TEEB – Administrarea ecosistemelor si a biodiversitatii.
Studiul de referinta condus de Pavan Sukhdev, conducatorul bancii germane Global Market Center din Londra, a fost initiat de Ministerul Federal German pentru Mediu(BMU) si de Uniunea Europeana. BMU a rugat Centrul Helmholtv pentru studierea mediului (UFZ) sa coopereze cu contributii stiintifice la studiu. Rezultatele preliminarii vor fi prezentate la cea de-a noua Conferinta UN asupra biodiversitatii de la Bonn, Germania din 29 mai (2008).

„Diversitatea biologica nu numai mentine echilibrul ecosistemelor, dar este si o sursa inepuizabila de o noua energie. Ajuta la sustinerea piramidei alimentare sanatoase si promoveaza calitatea apei si a solului” a afirmat prof. Jurgen Mlynek, presedintele Asociatiei Helmholtv.” Folosind indicii economici, valoarea sa depaseste orice imaginatie, iar beneficiile materiale oferite umanitatii sunt colosale”.

In Bonn, din 19 mai pana la 30 mai 2008 se vor aduna 600 de delegati ai Natiunilor Unite din 190 de tari. In timpul conferintei ei vor discuta initial despre posibile cai de stopare a declinului biodiversitatii. ” Ne confruntam, in momentul de fata, cu al saselea val de disparitie a vetuitoarelor din istoria planetei; acesta fiind cauzat in principal de incalcarea umana a habitatelor celorlaltor specii. Si noi de abia acum incepem sa intelegem valoarea economica a diversitatii biologice” a explicat Mlynek.

Expertul financiar, Pavan Sukhdev estimeaza ca „valoarea ” serviciilor ofertite din rezervatiile naturale de pe cele sase continente (fara sa adauge parcurile marine) se ridica in jur de 5 miliarde de dolari pe an. Dar stabilirea valorii globale a biodiversitatii nu este punctul principal al studiului. In cazul incalzirii globale, in special tarile sarace si cele in curs de dezvoltare economica vor suferi cel mai mult din cauza asanumitelor servicii ecosistemice. Conservarea biodiversitatii este asadar o necesitate, daca dorim sa luptam cu saracia globala si pentru a atinge „telurile dezvoltarii milenare”.

Cercetatorii de la Centrul Helmholtv se pregatesc sa continue colaborarea, care va atinge a doua faza dupa conferinta. Dr. Heidi Wittmer, un cercetator senior de la UFZ care a ajutat la realizarea raportului, vorbeste despre sperantele ei in privinta proiectului: ” Renceza Stern a modificat felul in care privim urmarile economice datorate schimbarilor climatice. Este speranta noastra ca raportul TEEB va face acelasi lucru pentru biodiversitate. A devenit clar ca oprirea disparitiei speciilor nu este doar o notiune pitoreasca, ci si o actiune decisiva pentru supravetuirea umanitatii”.

Sursa: www.sciencedaily.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *