Prin efectuarea acestui studiu s-a urmarit o evaluare obiectiva a calitatii carnii provenite de la ovinele sacrificate la diferite varste, prin prisma continutului de proteina din diferiti muschi.
Analiza calitativa presupune, pe langa determinarea proteinelor structurale prin evaluarea continutului in aminoacizi esentiali si a continutului in azot aminoacidic si determinarea pH-ului postsacrificare, si o analiza a culorii si a proprietatilor texturale (Warner Bratzler) ale carnii.
Materialul biologic a fost reprezentat de muschii Longissimus dorsi si Triceps brachii recoltati de la miei si ovine adulte sacrificate in abator.
Pentru determinarea aminoacizilor s-a utilizat metoda cromatografica HPLC, culoarea carnii a fost analizata cu ajutorul spectofotometrului, aciditatea carnii cu ajutorul pH-metrului iar fragezimea carnii cu ajutorul texturometrului.
Parametrii biologici studiati evidentiaza unele caracteristici nutritive superioare ale carnii de ovine. Interpretarea statistica a datelor pentru continutul proteinelor in aminoacizi releva diferente foarte semnificative (p Analiza muschiului Triceps brachii releva diferente foarte semnificative in functie de varsta; mieii prezentand valori inferioare ale histidinei 1,29 mg/g fata de ovine adulte 18,93 mg/g.
Studiul a fost facut de catre Otilia Cristina Craciun, Roxana Lazar, P.C. Boisteanu