Carute in loc de masini de gunoi

Hergheliile din Franta au semnat un parteneriat cu 70 de orase pentru colectarea deseurilor menajere ale populatiei

Ideea acestui parteneriat a venit din partea unei companii de salubrizare. Caii nu polueaza aerul precum masinile si, in plus, pot intra pe toate aleile.

Societatea de salubrizare SITA si Asociatia hergheliilor franceze au anuntat ca au intocmit un contract pentru ca deseurile menajere din mai multe orase sa fie colectate cu ajutorul carutelor. In plus, caii si magarii vor fi folositi, conform contractului, si la udarea spatiilor verzi urbane.

Partile contractante intentioneaza sa „profesionalizeze” utilizarea „bidiviilor” pentru curatarea oraselor. Initiatorii programului asteapta ca si alte colectivitati sa apeleze la aceasta strategie ecologica si economica totodata.

Caii sunt mai ieftini

Calul permite colectarea a cel putin 150 de tone de sticle goale pe an, precum si mari cantitati de carton sau alte tipuri de deseuri. Costul intretinerii lui este de 9.400 de euro, fata de 22.800, cat ar costa un camion nonpoluant, sau 13. 700 de euro, un camion clasic. In plus, un cal traieste in jur de 15 ani si presupune un cost de intretinere inferior celui necesar intretinerii unui motor.

SITA France a pus la punct conditiile tehnice si economice ale proiectului. Societatea de salubrizare si administratia departamentului francez Calvados au prevazut deja conditiile de lucru pentru caii care vor curata orasul. Ulterior, produsele si serviciile „hipo” vor fi propuse si altor colectivitati.

Practica, tot mai folosita

In total, 70 de orase franceze, de toate marimile, au apelat la serviciile cailor pentru colectarea deseurilor si udarea spatiilor verzi. Practica este din ce in ce mai uzitata avand in vedere ca, in 2001, numai cateva comune franceze foloseau caii pentru astfel de activitati.

Sursa: Adevarul

Articolul precedentNonagenar penalizat de gunoieri
Articolul următorUrsul polar, in pericol

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente