Bogate in vitamine, proteine, magneziu, fosfor si lecitina, castanele, consumate coapte sau fierte, au valori terapeutice deosebite. Magenziul din castane combate stresul si oboseala, in timp ce vitaminele contribuie la intarirea sistemului imunitar. Proteinele din castane sunt asimilate usor de organism, iar vitamina E favorizeaza hidratarea pielii.Castanele au efecte tonice si nervoase, asigurand mineralele necesare organismului. Consumul regulat de castane normalizeaza secretia glandelor sebacee.
Castanele imbunatatesc circulatia sangelui si intaresc partile inferioare ale corpului. Datorita continutului bogat in fibre, sunt benefice pentru sanatatea sistemului digestiv, reduc colesterolul si previn constipatia. O farfurie cu piure de castane dulci, inainte de micul dejun si cina, reprezinta un remediu bun pentru tratarea varicelor. In plus, decoctul din coaja de castane este bun in cazuri de flebite, tromboflebite si ulcere varicoase. Castanele prajite si sarate nu sunt recomandate cardiacilor si hipertensivilor.