Cat de verzi sunt statele Europei?

Un raport al Comisiei Europene dezvaluie planurile de reducere a poluarii pe continentul nostru, pentru viitorii 20 de ani.

La Conferinta Natiunilor Unite de la Bali, care va avea ca subiect problema incalzirii globale, Uniunea Europeana va fi prezentata drept model pentru toate celelalte state ale lumii, pentru modul in care gestioneaza programul de reducere a poluarii. Cu cateva zile inainte de negocierile din Indonezia, unde, intre 3 si 14 decembrie, se vor intalni lideri veniti din toate tarile lumii, Comisia Europeana a dat publicitatii cifrele care arata cat de bine si-au respectat angajamentele, asumate prin semnarea Protocolului de la Kyoto, statele Uniunii Europene.

Intelegerea de la Kyoto a fost parafata de 36 de state in decembrie 1997 si a intrat in vigoare in februarie 2005. Intre timp, numarul tarilor care au decis sa reduca emisiile de gaze ce provoaca efectul de sera a ajuns la 172, cu cateva exceptii notabile: Statele Unite, China si Australia. Seceta din ultimii ani i-a determinat insa pe australieni sa aduca la conducerea tarii un partid care a promis ca va adopta hotararile de la Kyoto. Presedintele Frantei a obtinut serioase angajamente si de la liderii americani si chinezi. Si, cum schimbarea climei a devenit intre timp evidenta pentru oricine, e de asteptat ca la Bali toate statele lumii vor accepta sa ia masuri severe impotriva poluarii.

Obiective „realizabile”

Comisia Europeana considera ca cele 15 state europene care au semnat initial Protocolul de la Kyoto isi vor putea respecta angajamentul de a reduce pana in 2012 cu 8% nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera, raportat la valorile masurate in 1990. Stavros Dimas, comisarul de mediu al Uniunii, a declarat pentru France Presse ca, dupa toate masuratorile, statele europene isi vor reduce emisiile de CO2 cu 7,4% pana in 2010. El a precizat ca restul membrilor, adica cele 12 state care au aderat dupa 1997, au promis reduceri chiar mai mari, de remarcat la acest capitol fiind Bulgaria, care s-a angajat sa reduca poluarea cu 41% pana in 2010, fata de nivelul din 1990.

Finlanda, pe primul loc

Cele mai serioase angajamente le-a facut Finlanda, care a promis ca va scadea nivelul poluarii la numai 40% din cel inregistrat in 1990. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 60% este cel mai ambitios obiectiv din intreaga lume. Pe locul doi se situeaza Germania si multe dintre fostele state comuniste. In toata Europa de Est, ca si in Romania, nivelul emisiilor de CO2 si al altor gaze cu efect de sera a scazut mult fata de nivelul inregistrat in anul 1990. Dar nu din cauza unor masuri severe impotriva poluarii, ci mai mult pentru ca au fost inchise marile platforme industriale, care au dat faliment in lant imediat dupa ce au pierdut sprijinul guvernelor comuniste.

Malta, pe ultimul

Comisarul Stavros Dimas a semnalat cazul special al Frantei, care si-a propus scaderea nivelului de poluare cu numai 3,4%. Obiectivul guvernului de la Paris pare mediocru, dar nu este. Explicatia sta in nivelul redus al poluarii pe teritoriul francez in anul 1990. Aceasta tara isi produce de mai bine de 30 de ani energia necesara industriei din surse predominant nucleare si, inca de pe atunci, inregistra un nivel redus al emisiilor de gaze cu efect de sera.

„Poluarea din UE trebuie sa scada proportional cu situatia concreta din fiecare stat membru”, a explicat comisarul citat.

Sunt si „oi negre” in clasamentul Comisiei Europene, precum Spania, unde emisiile poluante au crescut cu 29%, si Portugalia, unde se inregistreaza o crestere cu 23%. Totusi, pe ultimul loc se afla Malta, unde nivelul poluarii din 1990 a fost in continua crestere si a ajuns la 123% in prezent.
***

Uniunea Europeana pleaca la Bali cu un obiectiv ambitios: reducerea poluarii cu 30% pana in anul 2020, raportat, desigur, tot la nivelul din 1990. Comisarul Stavros Dimas a precizat ca la Bruxelles s-a luat decizia promovarii, prin subventii, a energiilor regenerabile, iar cota propusa este cat se poate de realista. Scopul final al tuturor acestor eforturi este scaderea temperaturii medii anuale, pe intreaga planeta, cu doua grade Celsius, ceea ce ar garanta revenirea climei pe fagasul pe care se afla la inceputul secolului al XX-lea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *