Gripa aviara – Vanatoarea in Delta, restrictionata

0
468

Reaparitia gripei aviare in vecinatatea Deltei Dunarii, la Murighiol, a determinat autoritatile sa ia masura restrictionarii vanatorii, a anuntat Nicolae Lazar, director in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara.

„Delimitarea zonelor unde va fi interzis vanatul se va face dupa efectuarea analizei de risc. Cu siguranta vanatoarea va fi restrictionata in zona unde a fost confirmat virusul gripei aviare, insa vom discuta cu ornitologii si cu reprezentantii asociatiei de vanatoare despre delimitarea zonelor”, a declarat el. Cu precizarea ca Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Tulcea a primit unda verde sa organizeze vanatori de control la pasarile salbatice, pentru analize specifice de laborator.

DIN SALBATICIE. Restrictionarea vanatorii este cu atat mai necesara cu cat ancheta epidemiologica preliminara facuta la Murighiol conduce la concluzia ca pasarile domestice au fost contaminate cu virusul gripei aviare prin intermediul pasarilor migratoare.

„Conform datelor prezentate in raportul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, la 28 noiembrie a fost semnalat in zona Murighiol un numar de 6.800 de pasari salbatice. Trebuie mentionat si faptul ca furajele administrate pasarilor din gospodaria respectiva proveneau dintr-o zona frecventata de pasari salbatice”, a anuntat ANSVSA.

Potrivit aceleiasi surse, tot ieri a fost efectuata cea de-a doua dezinfectie a gospodariei unde a fost diagnosticata gripa aviara. In afara de pasarile moarte din ograda familiei Vorinca, nu s-au mai inregistrat alte mortalitati. „In cursul zilei de ieri (n.r. – miercuri), laboratorul din cadrul DSVSA Tulcea a examinat un numar de 51 de probe de sange. Dintre acestea, au avut rezultat pozitiv numai 4 probe, prelevate de la cadavrele de rate din gospodaria unde a fost diagnosticata gripa aviara.

Echipe de medici veterinari monitorizeaza in continuare starea de sanatate a pasarilor din zonele de protectie si supraveghere prin examene clinice. Au fost prelevate 200 de probe serologice, tampoane cloacale si traheale, care au fost trimise pentru examinarea de laborator”, au anuntat veterinarii.

Este restrictionata in zona de protectie circulatia animalelor si sunt interzise comercializarea si transportul pasarilor, carnii de pasare si a oualor.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.