Cata sare este buna in bucate?

fotografieSpecialistii atentioneaza ca excesul de sare influenteaza negativ starea de sanatate. Desi pentru buna functionare a organismului medicii recomanda doar sase grame de sare pe zi, multe persoane consuma mult peste limita admisa. Asta pentru ca sarea se „ascunde” in foarte multe alimente, chiar si in cele care nu ne-am astepta sa o contina (de exemplu, dulciurile).

Consumul excesiv de sare duce la aparitia hipertensiunii arteriale, una dintre cauzele bolilor cardiace. Prin urmare, hipertensivii trebuie sa limiteze consumul de sare. Totodata, acestia trebuie sa aiba grija si la cantitatea de sodiu, deoarece acesta se gaseste nu doar in sare, ci si in majoritatea produselor alimentare neprelucrate.

In general, medicii recomanda sarea iodata, deoarece iodul are un rol bine definit in functionarea organismului. El influenteaza producerea de hormoni tiroidieni, favorizand astfel arderea grasimilor, mentinerea sanatatii parului, a pielii si stimuland cresterea. De asemenea, iodul nu trebuie sa lipseasca in perioada de crestere, o productie insuficienta de hormoni tiroidieni avand  efecte nocive asupra muschilor, ficatului, rinichilor si creierului.

Specialistii britanici au observat ca micutii care au o alimentatie preponderant hiposodica consuma mai putine bauturi acidulate. Intrucat acestea reprezinta una dintre cauzele obezitatii, parintii ar trebui sa limiteze sarea din alimentatia copiilor:

5 grame – copiii cu varste intre 7 si 10 ani;
3 grame – copiii cu varste intre 4 si 6 ani;
2 grame – copiii cu varste intre 1 si 3 ani;
1 gram – copiii cu varste intre 7 si 12 luni.

Pentru a evita excesul:

  • Elimina din alimentatie chipsurile, branza sarata, conservele si specialitatile din carne.
  • Nu adauga sare in mancare in timp ce gatesti, pentru ca ti se va parea tot nesarata in timp ce o vei gusta.
  • Inlocuieste borsul sub forma de praf cu cel natural sau cu zeama de lamaie.
  • Nu folosi maioneza, mustar si ketchup, deoarece contin mai multa sare decat scrie pe eticheta.Sarea de bucatarie sau clorura de sodiu are o influenta foarte mare asupra bunei functionari a organismului. Atat sodiul, cat si clorul care intra in compozitia sarii se gasesc in sange in cantitati echilibrate.

http://www.adevarul.ro/articole/cata-sare-e-buna-in-bucate.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *