Catastrofa incalzirii la nivel planetar

Emisiile globale ridica temperatura Pamantului cu 4 grade Celsius, cu doua peste estimarile optimiste de la Copenhaga. Studiile recente arata ca obiectivul agreat de peste 100 de sefi de stat in decembrie anul trecut va fi dublat pana in 2100, ajungand la 4 grade.catastrofa la nivel planetar

Pamantul se indreapta spre o crestere a temperaturii medii de aproximativ 4 grade Celsius, potrivit unei analize de monitorizare a emisiilor toxice efectuata pe 60 de tari, printre care si marile economii ale planetei, anunta cotidianul britanic „The Guardian”. O astfel de evolutie genereaza riscul de disparitie a multor specii, o reducere drastica a resurselor de hrana, precum si colapsul calotei glaciare a Groenlandei.

Studiul vine la jumatate de an dupa reuniunea liderilor lumii de la Copenhaga, din decembrie 2009, a15-a Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice. Peste 100 de sefi de stat au stabilit atunci sa limiteze cresterea temperaturii globale la 1,5 – 2 grade Celsius.

Nu exista nicio sansa

Un alt studiu realizat de organizatia Climate Analytics, din cadrul Institutului -Potsdam din Germania, arata ca „nu exista nicio sansa” ca guvernele lumii sa mentina cresterea temperaturii sub 2 grade Celsius, fiind posibil ca evolutia sa fie de 3,5 grade pana la sfarsitul secolului. Estimarea specialistilor germani „aduce” circa 1,5 grade peste cifra maxima pe care ONU se asteapta sa o stabileasca in decembrie anul acesta la intalnirea de la Cancun, Mexic.

In cursul anului 2007, prognoza Panelului

Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice (IPCC) arata ca o crestere de peste 2 grade Celsius ar determina o majorare a productiei de hrana, dar, totodata, pe termen lung, un risc ridicat de disparitie pentru circa 20-30% din specii, seceta si inundatii severe, precum si pierderea de neoprit, „aproape in intregime”, a calotei glaciare a Groenladei.

Efecte cu impact major

De asemenea, la o crestere de 4 grade, raportul arata ca productia globala de hrana „este probabil” sa se diminueze, „vor disparea unele specii de pe glob” si se vor pierde aproape in intregime ghetarii din Groenlanda, care vor creste nivelul marii cu 2-7 metri pe termen lung.

Printre efecte se numara inundatiile catastrofale, eroziunea, poluarea apelor, valurile de caldura, seceta si problemele de sanatate precum malnutritia si diareea, arata raportul IPCC.

„Avem mult de lucru ca sa evitam cresterea cu 2 grade a temperaturii. De aceea fortam Uniunea Europeana -sa-si reduca emisiile cu pana la 30%”, declara purtatorul de cuvant al Departamentului de Energie si Schimbari Climatice (DECC). In opinia sa, mentinerea sub 2 grade este posibila, insa va necesita actiuni mai ferme dupa 2020.

Ingrijorare mare

Multi experti sustin ca, desi estimarile privind cresterea prea mare a temperaturii sunt extrem de importante, s-a facut prea putin in termeni de propuneri de reduceri de emisii pentru -dupa 2020. „Nu vorbeste nimeni despre propunerile de schimbari din 2020, asta ar trebui sa ne ingrijoreze”, spune Andrew Jones, director al Climate Interactive.

Datele Institutului arata o crestere medie de 3,9 grade, minim 2,3 si maxim 6,2 grade, in functie de obiectivele agreate, dar si o medie incurajatoare de 2,9 grade, cu un minim de 1,7 si un maxim de 4,6 grade, in functie de angajamentele „potentiale”, dar nepuse inca in practica de multe dintre natiuni.

Specialistii sustin ca una dintre barierele majore in privinta stabilirii unor reduceri mai mari de emisii a aparut din cauza multor state, printre care Canada si cele din UE, care au declarat ca nu intentioneaza sa-si diminueze obiectivele pana cand SUA nu stabileste reduceri semnificative.

Ghetarii se topesc rapid

In mai 2010, banchiza artica s-a topit cu 50% mai repede decat in mod obisnuit in aceasta perioada, afirma Centrul National pentru Date Climatice American. Marea de gheata din Antarctica era cu 7,3% mai mare decat media dintre anii 1979 si 2000.

Cele mai calde luni din istorie

Primele cinci luni ale anului 2010 au fost cele mai calde inregistrate vreodata de la inceputul masuratorilor in 1880, potrivit unui raport al Centrului National pentru Date Climatice American, relateaza AFP. Temperatura combinata a pamantului si a oceanelor din ianuarie pana in mai a fost cu 0,68 grade Celsius mai mare decat media secolului al XX-lea.

Potrivit datelor, lunile martie, aprilie si mai au inregistrat temperaturi care nu au mai fost atinse vreodata. De la inceputul anului, planeta s-a incalzit in Canada, in nordul Statelor Unite, in sudul Groenlandei, in Africa de Nord, in Asia de Sud-Vest, in Siberia si in sudul Australiei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *