Robotul gunoier

Nu e o imagine din povestea animata a ultimului robot de pe Pamant – Wall-E – care se straduieste sa stranga gunoiul lasat in urma de oamenii disparuti, ci o secventa din actualitatea europeana.robotul gunoier

Cercetatorii italieni au pus la punct un robot inteligent care se poate plimba pe strazile unui oras si poate colecta, la cerere, gunoiul menajer al locatarilor. Un proiect finantat din fondurile Uniunii Europene are ca rezultat final acest robot humanoid, numit DustCart, care poate naviga de unul singur si se poate opri la adresa la care a fost solicitat, scrie „The Daily Mail”.

Un cos de gunoi pe roti

Profesorul italian Paolo Dario, coordonatorul proiectului sustine ca la dezvoltarea robotului au fost folosite cele mai bune si cele mai inovatoare componente. „DustCart ar putea rezolva o problema extrem de stringenta a oraselor din Europa: cea a gunoiului menajer”, mai spune Dario. „Da, poate fi privit ca un cos de gunoi pe roti – e un sertar in care poti arunca punga cu deseuri menajere, dar are multe alte calitati care-l califica drept robot.”
DustCart este dotat cu camere de luat vederi si cu senzori cu ajutorul carora „vede” incotro se indreapta.

Robotul gunoier scaneaza traiectoria pe care se afla si proceseaza informatia pentru a evita obstacolele de care s-ar putea impiedica. De asemenea, dotarile pe care le are ii permit sa evite coliziunea cu bicicletele si cu oamenii aflati in miscare. Imaginile stocate de robotel sunt trimise si intr-un dispecerat de unde operatorii pot verifica daca totul functioneaza normal si pot interveni daca este necesar.

DustCart se afla intr-o perioada de testare de doua luni in oraselul Peccioli din Italia – unde aproape 100 de gospodarii sunt deservite de doi roboti gunoieri. Echipamentul a fost testat in sase orase europene, dar si in doua japoneze si intr-unul sud-coreean. Un model destinat comercializarii ar putea fi disponibil pana la finele anului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *