Catina ecologica romaneasca, vazuta prin ochii producatorilor

C?tina ecologic? româneasc?, v?zut? prin ochii produc?torilor
Catina ecologica romaneasca, vazuta prin ochii producatorilor
Catina ecologica romaneasca, vazuta prin ochii producatorilor

Reporterii Eco Ferma au stat de vorba cu doi importanti producatori romani de catina ecologica, domnul Alexandru Vulpe, manager al Primagra SRL si domnul Simion Pasca, fondatorul SC CatinaPlant SRL. Articolul urmator prezinta opiniile celor doi producatori despre importanta consumului de catina, despre evolutia pietei in acest domeniu sau atitudinea consumatorului roman fata de acest fruct.

Simion Pasca: Am inceput procesul de certificare in urma cu 5 ani. Procesul de conversie a durat 3 ani, iar de 2 ani producem in sistem certificat ecologic.  In prezent, avem 5,21 hectare cultivate cu catina alba. In urma cu trei ani, am recoltat 3.500 kg catina. Anul trecut, pe 20 martie, plantatia mi-a fost incendiata in intregime de catre un vecin. In acesti doi ani care au trecut, plantatia s-a regenerat in proportie de 60%.  Sper ca anul viitor sa am din nou ceva recolta.

In Romania exista unitati de procesare a catinei catre care distribuim fructele produse de noi. O asemenea unitate este chiar la Bistrita si una in Borsa, judetul Maramures. Mai este una in curs de infiintare, cu fonduri europene, in localitatea Lechinta, din judetul Bistrita-Nasaud. Cele doua unitati de procesare amintite sunt si clientii nostri traditionali. Am mai primit solicitari, pentru cantitati mai mici, de 1-2 tone, de la diferite firme din tara. Prefer sa vand catina in tara, pentru ca strainii, germanii, grecii, platesc foarte putin.

Citeste mai departe pe eco-ferma.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *