Catina te fereste de viroze

Catina este un remediu cu o valoare terapeutica remarcabila.Fructele, a caror culoare variaza de la galben pana la rosu, se folosesc in tratamentul bolilor cauzate mai ales de carentele de vitamine.suc natural catina

Cea alba si cea rosie au proprietati similare

Ambele soiuri de catina, si cea alba, si cea rosie, sunt tonice generale, combat diferite forme de anemie si contribuie, prin continutul lor de vitamina C, la detoxifierea organismului. Datorita bogatiei de vitamine din complexul B, catina alba si cea rosie intervin in procesele metabolice.

Extractele sunt antivirale

Extractele din mladite de catina rosie, cunoscuta si sub numele de tamarix, se folosesc in tratarea bolilor maduvei osoase, cele ale splinei si ale ficatului. Aceste extracte se administreaza sub forma de picaturi, in functie de varsta si de afectiune. Gemoderivatele actioneaza impotriva microbilor sau virusurilor care au afinitate pentru ficat, splina sau pentru maduva osoasa.

In anumite boli, extractele din muguri de catina se folosesc impreuna cu alte extracte. In combinatie cu extractul de alun si de brad, este indicat in forme severe de anemie, in amestec cu porumbarul, in anorexie, cu bradul, in problemele stomatologice, iar cu coacazul, in diverse infectii virale.

Combate avitaminozele

Infuzia de catina rosie ajuta in combaterea avitaminozelor grave, este un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic si antifebril. Aceasta se prepara din doua linguri de fructe zdrobite, care se pun in 500 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit timp de 30 de minute si infuzia se bea fractionat, in decursul unei zile.Tratamentul dureaza cel putin 20 de zile, in functie de recomandarea specialistului.

Se utilizeaza si in terapia bolilor cronice

Proprietatile de antianemic, antigripal, antisclerotic, antiinflamator si de tonic al sistemului imunitar recomanda catina alba in tratamentul unor afectiuni grave, de tipul cirozei, dizenteriei, ulcerului gastric, aterosclerozei, eczemelor infectioase si asteniei. Prin continutul mare de caroten, ajuta la termoreglarea organismului.

In astfel de afectiuni, se foloseste ceaiul preparat din doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apa clocotita. Aceasta cantitate se consuma zilnic, timp de 60 de zile.

Siropul intareste imunitatea

Anemicii si persoanele cu afectiuni ale ficatului pot consuma si siropul de catina, un excelent tonifiant al sistemului imunitar, benefic mai ales in sezonul rece.

Pentru prepararea acestui sirop, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g de fructe si un borcan cu 800 g de miere. Preparare: se spala boabele, se pun in borcane de 400 g, care se umplu doar o treime. Deasupra se toarna miere, se umple borcanul si se amesteca bine continutul, cu o lingura de lemn. Apoi, se pune capacul si se pastreaza siropul la frigider. Dupa 10 zile, poti sa-l folosesti. In fiecare dimineata, pe stomacul gol, ia cate o lingura din acest tonic delicios. Tratamentul dureaza 30-40 de zile.

Ceaiurile de orice fel se pot indulci cu cate o lingurita de sirop de catina, care asigura organismului nutrientii de care are nevoie in anotimpul rece.

Are mai multa vitamina C decat citricele

Catina este bogata in vitamina C (contine intre 400 si 1.500 mg, cantitate superioara celei existente in capsuni, kiwi si in portocale). Alte elemente nutritive valoroase din continutul fructului sunt vitaminele E (180 mg), B1, B2, PP, F si provitamina D, dar si minerale, precum magneziul, fosforul, potasiul, fierul si sodiul. De asemenea, catina este o sursa importanta de betacaroten, de licopen si de acizi grasi nesaturati.

Util: Fructele se pot recolta incepand cu luna august si pana la primul inghet.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familiecompetenta in apifitoterapie

Fructele de catina contin de doua ori mai multa vitamina C decat fructele de maces si de 10 ori mai multa decat citricele. Catina alba are actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere pentru piele. Are componente nutritive esentiale pentru sanatatea pielii si are ca efect incetinirea procesului de imbatranire. Stimuleaza regenerarea celulelor epidermei si este foarte eficienta in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor.

Uleiul de catina alba actioneaza benefic pentru vindecarea unor boli ale pielii precum eritemele, uscaciunea, mancarimile, eczemele, ajutand la combaterea unor boli precum psoriazis si Zona Zoster. De asemenea, acest leac trateaza ulcerul gastric si duodenal, afectiunile circulatorii, alcoolismul, stresul, amelioreaza efectele nocive ale chimioterapiei in cazul bolnavilor de cancer si tine sub control nivelul colesterolului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *