Cauzele si impactul incalzirii globale sunt puse sub semnul intrebarii de un nou studiu

Cauzele si impactul incalzirii globale sunt puse sub semnul intrebarii de un nou studiu

Actualele teorii cu privire la cauzele si impactul incalzirii globale sunt puse sub semnul intrebarii de un nou studiu care a relevat ca in timpul perioadei medievale intregul Pamant s-a incalzit, nu doar Europa. A urmat apoi o perioada de racire si a fost chiar si o “Mini Era Glaciara”.

O echipa de oameni de stiinta condusa de geochimistul Tunli Lu, de la Universitatea Siracuza, New York, a descoperit, contrar credintelor generale, ca “Perioada Calda Medievala”, cu aproximativ 500 – 1.000 de ani in urma, nu a fost doar in Europa. De fapt, ea s-a extins pana in Antarctica, ceea ce inseamna ca Pamantul a avut deja o incalzire globala fara ajutorul emisiilor de dioxid de carbon produse de oameni, scrie Daily Mail, citat de Mediafax.

In prezent, Comisia Interguvernamentala pentru Schimbarea Climatului considera ca “Perioada Calda Medievala” a fost doar in Europa, iar fenomenul de incalzire din prezent este doar din cauza emisiilor produse de oameni.

Profesorul Lu a precizat insa ca a gasit dovada care contrazice teoria Comisiei printr-un mineral rar numit ikaite, care se formeaza in ape reci. “Ikaite este versiunea inghetata a calcarului. Cristalele sunt stabile doar in conditii reci si se topesc la temperatura camerei”, a spus el.

Cercetatorii au studiat cristalele de ikaite forate de pe coasta Antarcticii. Straturile de sedimente erau depozitate de peste 2.000 de ani. Cercetatorii au fost interesati in special de cristalele depozitate in urma cu aproximativ 300-500 de ani, in timpul “Micii Ere Glaciare”, si de cele din timpul “Perioadei Medievale Calde”.

Ambele perioade au fost documentate pentru nordul Europei, dar studiile nu au fost concludente daca acestea s-au extins in Antarctica.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente