Ce a cauzat cu adevarat marea extinctie ?

dinosaurUn nou studiu arata ca gazele toxice provenite din ocean s-ar putea sa nu fie cele care au activat cea mai mare extinctie in masa pe care a cunoscut-o planeta.

Lumea a pierdut aproximativ 90% dintre speciile din ocean si 70% dintre cele de pe uscat acum 251 de milioane de ani, cand era permiana s-a terminat.

Oamenii de stiinta suspecteaza ca niveluri mari de sulfat de hidrogen si metan din atmosfera ar putea fi cele responsabile pentru otravirea creaturilor existente in acel moment.

„Catre sfarsitul permianului, climatul era cald, cu mult mai mult dioxid de carbon decat azi, circulatia oceanelor era inerta, iar acestea au devenit anoxice – deprivate in mod esential de hidrogen,” a explicat geobiologistul si co-autorul studiului David Beerling de la Universitatea Sheffield din Anglia.

Un computer a simulat conditiile din perioada permian, experimentand cu diferitele concentratii de sulfit de hidrogen si metan, pentru a vedea ce se intampla in fiecare caz.

„Am aflat ca se intamplua niste lucruri interesante din punct de vedere chimic ozonul, dar nu am gasit nici o dovada ca acesti doi compusi chimici au fost cauza colapsului stratului de ozon. Ei sunt produsi mai ales la tropice si oxideaza, deci neutralizand, poluantii distrugatori de ozon,” a mai spus Beerling.

Alexandra Cojocaru

Traducere din  Greenexpander

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *