7 tehnologii ale anului 2008 care vor salva planeta

0
401

Anul 2007 a adus cu el avantaje uriase in ceea ce priveste materialele, energia, arhitectura, transportul si altele. Dar, inainte sa privim inapoi, ce-ar fi sa aruncam o privire in prezent.

EcoGeek te tine informat cu ultimele tehnologii care ne imbunatatesc vietile, asigurandu-se ca nu distrugem Pamantul in acelasi timp. Macar o data, sa ne concentram nu asupra lucrurilor care se intampla acum, ci la cele ce ne asteapta. Iata 10 tehnologii pe care de-abia le asteptam, si pe care probabil le vom vedea (in diferite grade) in 2008.

  1. Etanolul celulozic

Desi America a fost putin prea incantata de etanolul din plante (in acord cu subventiile si rateurile preturilor la mancare din Mexic), aici e vorba de un viitor sigur. Si, desi etanolul din porumb se pare ca nu este o ideea buna pana la urma, etanolul din celuloza are in fata numai succese. Cu uriase initiative de finantare, atat de la fondurile federale de subventionare, cat si de la antrepenori bilionari precum Vinod Khosla, ar trebui sa ne asteptam la mari pasi inainte pe mai multe fronturi in 2008. In primul rand, tehnicile de a produce combustibil din reziduuri, la costuri foarte mici, vor lua amploare. Apoi, primele fabrici de producere a celulozei din America vor intra in online, in timp ce criteriile setate de cel mai recent proiect de lege pentru energie va da un imbold investitiilor, concretizat intr-un nou rand de fabrici care vor aparea dupa 2008.

  1. LED-urile

„Legatura amoroasa” a Americii cu becurile incandescente a apus. Mai ales daca luam in considerare ca acestea vor fi, in mare parte, ilegale pana in 2012. Deci, 2008 ca fi anul in care Philips si General Electric ar trebui sa se puna pe treaba, sa inceapa sa produca in avans becuri LED ultra-eficiente. Deja tehnologia este mult mai eficienta, mai durabila si mai user-friendly decat becurile incandescente sau fluorescente. Obstacolul ramane, se pare, pretul. Dar americanii se obisnuiesc cu ideea de cheltuieli mai mari in prezent pentru economii pe termen lung. Cum LED-urile sunt mai abordabile decat becurile fluorescente, probabil vor avea o „rata de adoptie” mare. Deja vor aparea pe rafturile Wal-Mart si Home Depot la mijlocul anului 2008.

  1. Masinile electrice

2008 este anul in care acestea vor reveni la viata. Tesla va face primele vanzari, designul de produs al Chevy Volt va fi lansat, iar primele E-Flex drive trains de la General Motors vor aparea deja in circulatie. Ford va incepe sa promoveze (nu inca si sa comercializeze) vehicolul plug-in Escape, iar General Motors va incepe sa vanda masina plug-in Saturn Vue. Si producatori mici, precum Aptera si Phoenix, vor vinde masini electrice.

  1. CD-urile vor muri

DVD-urile au o durata de exploatare putin mai mare, dar media fizice sunt pe cale sa dispara. Toata lumea intele ca nu e nici un motiv pentru care ai folosi un CD in locul unui MP3. E mai scump si mai putin convenabil. In timp ce alte media (incluzand aici cartile si filmele) vor avea mai mult pana la iesirea din uz, toata lumea(de la companiile de inregistrare pana la muzicieni) va fi de acord ca CD-urile au depasit vremea cand aveau doar 8 trackuri.

  1. Kindle-ul de la Amazon va aprinde o flacara mica (to kindle=a incinge focul; Amazon Kindle=un dispozitiv wireless pentru citit ce are incorporata o foaie electronica – cartile cumparate sunt livrate in format electronic – n.trad.)

Ca tot vorbeam de obiecte fizice invechite, aparatele pentru citit carti vor face progrese in 2008, dar acestae numai inceputul drumului catre suprematie. Acel drum va fi „incins” de Kindle, care, desi mai urat, mai masiv si mai scump decat Sony Reader, este mult mai bine promovat si mai convenabil decat a mai fost vreun alt ebook reader.

  1. Energia solara va fi ieftina

Auzim de ani buni ca „energia solara va fi la fel de ieftina precum carbunele”. Desi aceasta previziune nu se va indeplini in 2008, acest tip de energie va deveni totusi extrem de ieftin. Celulele solare fotovoltaice de la Nanosolar si Heliovolt se vor vinde ca painea calda cumparatorilor mari, lasandu-i pe cei mici pe lista de asteptare pentru panouri solare personale. In timp ce fabricile solare mari vor incepe sa se dezvolte, mai e mult pana energia solara va exista la scara larga.

  1. Alte 30 de povesti despre masini care functioneaza cu apa

…fiecare dintre ele gresita.

  1. Masinile mici vor castiga batalia

Desi e grozav ca firmele mari de masini fac automobile precum Fit, Mini sau Aveo, se poate ca ele sa subestimeze complet dorinta pentru masini mici de pe strazile americane. De aceea, e posibil ca masini precum Loremo sau Aptera sa fie foarte aclamate in Statele Unite. Honda va continua sa vanda fiecare Fit pe care il poate construi, dar va fi nevoie de noi forte din exterior pentru a demonstra cat de interesati sunt oamenii de masini mai putin solide.

Tradus de la Ecogeek

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.