Solutii ecologice pentru locul de munca

50 de sfaturi pentru reducerea deseurilor produse la birou

De la amesstecul zilnic de fum si ceata la amenintarea incalzirii globale, e destul de evident ca toti trebuie sa ne revizuim atitudinea. S-au zis multe despre cum sa economisim acasa, dar cum ramane cu locul in care muncim? Copiatoare, computere, chiar floppy-disk-uri vechi, toate au un urias impact asupra mediului. Iata cateva cai de a reduce efectele activitatii de birou.

a) Aproape orice birou, mare sau mic, se bazeaza in activitatea sa pe mari cantitati de hartie. Citeste aceste sfaturi care te vor ajuta sa reduci cantitatea de hartie si produse pentru tiparire folosite la locul tau de munca.

1. Foloseste ambele fete ale hartiei. Seteaza-ti copiatorul sa faca asta si vei reduce consumul de hartie la jumatate.

2. Faramiteaza si refoloseste hartia „nedorita”. In loc sa arunci hartii vechi, le poti utiliza ca pe materiale de impachetat pentru transportul obiectelor.

3. Refoloseste cutiile provenite de la diverse livrari atunci cand vei avea si tu ceva de expediat.

4. Ofera posibilitatea de reciclare. Pune un recipient pentru reciclarea hartiei langa fiecare imprimanta, copiator si masina de fax, astfel incat anagajatii sa poata depozita hartia inutila in el. Discuta despre reciclare cu cei care fac curatenie sau numeste pe cineva sa duca hartia la un centru de reciclare saptamanal.

5. Evita imprimarea color. De obicei, aceasta consuma mai mult tus, deci printeaza in alb si negru de cate ori poti.

6. Printeaza in modul ciorna. Nuantele vor fi mai sterse, dar tot vei putea citi clar.

7. Cumpara hartie in mod inteligent. Fa o regula din a achizitiona hartie fara clor, cu grad mare de continut reciclat.

8. Ia in considerare alte tipuri de hartie. Ai putea cumpara hartie facuta din canepa, bambuc sau bumbac organic.

9. Cumpara toner si tus reciclate. Cartusurile contribuie la rampele de deseuri cu metal si plastic, deci reumplerea lor poate atenua aceasta povara a mediului inconjurator.

10. Distribuie memo-urile prin email, in loc sa le printezi. Lasa-i pe angajati sa decida daca au nevoie de ele printate.

11. Stocheaza manualele, politicile firmei si alte documente online. Nu printa ghiduri uriase pentru anagajati. Lasa-le posibilitatea de a accesa documente PDF dupa bunul plac.

12. Ofera uscatoare de maini la toalete si alte zone comune. Asa vei reduce reziduurile de prosoape de hartie. Sau fa mai mult de atat: ofera prosoape reutilizabile.

13. Redu bordurile documentelor, astfel incat copiatorul sa foloseasca mai putina hartie.

b) S-ar putea sa nu consideri naveta ca fiind o parte a impactului asupra mediului realizat de firma ta, dar politicile tale de transport pot face o mare diferenta. Incurajeaza lucrul de acasa, mersul cu bicicleta, orice alta metoda nepoluanta de transport urmand acesti pasi:

14. Incurajeaza anagajatii sa mearga pe jos sau cu bicicleta la munca. Fa din ele o optiune mai usoara oferind dusuri si vestiare private la locul de munca.

15. Ofera bonusuri pentru navetistii care nu polueaza. Daca anagajatii sunt de acord sa mearga pe jos, cu bicicleta sau cu transportul in comun la serviciu, ofera-le un mic bonus pentru incurajare.

16. Sprijina orarele alternative. Permite-le angajatilor sa lucreze mai multe ore, dar mai putine zile, pentru a putea sa stea acasa o zi din saptamana sau chiar mai multe.

17. Creeaza un program de impartire a masinii personale cu alti colegi. Poate multi anagajati vor sa faca asta, dar nu stiu unde locuiesc colegii lor sau pur si simplu nu au curajul sa se ofere pentru asta. Poti ajuta prin administrarea unui program care sa le permita sa faca astfel de relatii intre ei.

18. Ofera posibilitatea muncii realizate de acasa, atunci cand e posibil.

19. Incurajeaza folosirea vehiculelor nepoluante. Daca le oferi angajatilor masini, ia in considerare achizitionarea unor masini-hibrid. In plus, sfatuieste-i sa inchirieze hibrizi sau alte masini nepoluante cand se afla in calatorii de afaceri.

20. Videoconferinte – oricand e posibil, alege aceasta varianta in locul deplasarilor la intalniri.

21. Ofera parcari pentru biciclete, spatii sigure care sa incurajeze acest mod de transport.

c) Producerea echipamentului de birou contribuie din plin la reducerea calitatii aerului si la producerea de deseuri. Atunci cand cumperi echipament pentru firma ta:

22. Foloseste mobila second-hand. Cauta pe Internet site-uri care ofera mobila folosita ieftina sau chiar gratuita. Sau incearca cubicle-uri din materiale reciclate pentru economii financiare si pentru mediu.

23. Recicleaza floppy-disk-urile. Transforma-le pe cele vechi in pahare pentru pixuri sau alte obiecte de stocare a obiectelor utile.

24. Cumpara copiatoare si faxuri folosite (dar asigura-te ca inca mai functioneaza). Producerea acestora creeaza foarte multe deseuri.

25. Scoate din priza aparatele cand nu functioneaza. Incurajeaza angajatii sa deconecteze si sa scoata din priza toate echipamentele in fiecare seara cand pleaca de la birou.

26. Recicleaza deseurile electronice. Celulare, computere, imprimante, copiatoare etc. pot fi adesea reciclate. Cauta programe de reciclare care se ocupa de astfel de materiale.

27. Cumpara echipamente de calitate, pentru ca acesta sa dureze si sa nu devina invechit prea curand. Astfel, eviti cumpararea de noi produse si contributia la producerea de deseuri.

d) Mici schimbari cu aerul conditionat, iluminatul si dependintele pot face o mare diferenta pentru consumul de energie. Pentru a salva mediul si propria factura la energie urmeaza pasii:

28. Schimba valoarea termostatului. Seteaza-l cu cateva grade mai jos iarna, si cateva mai sus vara. Incurajeaza anagajatii sa-si aduca evanataie si imbracaminte corespunzatoare pentru a se simti cat mai confortabil.

29. Foloseste becuri fluorescente, pe masura ce se ard cele pe care le ai acum. Sunt mai eficiente si tin mai mult decat cele traditionale.

30. Cumpara curentul electric de la o companie ce-l produce fara a polua. Sunt companii de utilitati care genereata electricitate folosind centrale eoliene sau alte surse alternative. Apeleaza la una dintre ele.

31. Creeaza o setare a termostatului pentru orelel de dupa program si pentru week-end-uri. Daca nimeni nu va fi in birou, fa asta pentru a conserva energie. Asigura-te ca setarea se poate schimba, daca cineva se decide sa vina la munca in aceste perioade.

32. Stinge luminile cand nu e nevoie de ele. Angajatii trebuie sa faca asta cand pleaca de la serviciu. Investeste in intrerupatoare automate in locuri precum baia si zonele de aprovizionare, pentru ca acestea se sting si se aprind in functie de traficul in camerele respective.

33. Profita de lumina naturala. Instaleaza ferestre si ochiuri in acoperis pentru a te folosi de lumina din timpul zilei in locul celei electrice.

34. Cumpara accesorii Energy Star pentru a economisi cel putin doua treimi din energie.

35. Scoate din priza automatele de cafea, cand aveti concedii si in week-end-uri.

e) Ca si alte dispozitive, computerele pot fi mari consumatoare de energie electrica. Ajusteaza screen-saver-ele, planurile de energie si calitate in vederea unei eficiente cat mai mari a computerelor companiei tale.

36. Scoate din priza computerele cand nu sunt folosite.

37. Cumpara produse de calitate.

38. Cumpara produse eficiente din punct de vedere al consumului energetic.

39. Lasa computerul sa doarma. Vorbeste cu cei din departamentul IT sa seteze computerele pe modul sleep cand nu sunt folosite. Crearea de pauze scurte in consumul energetic poate duce la economii de pana sa 70%!

40. Interzice screen-saver-ele. Asigura-te ca angajatii tai stiu ca acestea nu scutesc consumul de energie, ba chiar il ridica, din cauza iluminarii si procesarii.

41. Cumpara monitoare mai mici. Poti reduce consumul monitorului cu pana la 30% daca folosesti unul cu 2 toli mai mic.

42. Foloseste laptopuri, pentru ca acestea consuma mai putina energie si sunt construite mai eficient din punct de vedere ecologic.

f) Diverse. Fiecare lucru conteaza cand vine vorba de deseurile de birou. Iata niste sfaturi in plus pentru reducerea consumului:

43. Foloseste produse simple de curatenie. Discuta asta cu cei care se ocupa de intretinere. Cere-le sa incerce sa foloseasca produse precum bicarbonatul de sodiu sau otetul in locul celor de pe piata.

44. Spala vasele. Ofera vase, tacamuri si pahare reutilizabile.

45. Ofera apa filtrata in loc de apa imbuteliata, si nu pahare de unica folosinta.

46. Instaleaza robinete si rezervoare de toaleta cu curgere lenta, ajutand astfel la conservarea apei si a electricitatii, prin reducerea randamentului centralei de incalzire.

47. Cumpara cafea si ceai organice, de pe piata locala, pentru a reduce impactul asupra mediului.

48. Ia in considerare impartirea birourilor. Daca ai angajati care nu folosesc un birou in mod regulat, repartizeaza birourile dupa un orar. Vei economisi la utilitati, echipament, mobila si altele.

49. Planteaza un copac drept cadou. In loc sa trimiti cadouri de sarbatori, planteaza copaci in numele angajatilor.

50. Cumpara zahar si frisca in recipiente mari, nu in pachetele de hartie.

Tradus de la BusinessCreditCards

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *