CE ar putea decide in martie 2012 reluarea vanzarii certificatelor verzi

CE ar putea decide in martie 2012 reluarea vanzarii certificatelor verzi

O decizie a Comisiei Europene in privinta AAA-urilor (unitati de cantitati atribuite – certificate verzi) alocate Romaniei va fi luata in martie 2012, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, care a participat la European Hydropower Summit.

‘In privinta AAA-urilor s-a realizat un raport preliminar al expertilor, iar Romania a facut pasi importanti. Va avea loc o intalnire a Comisiei Europene in martie. Eu sper atunci sa se ridice masura de suspendare a vanzarii acestora in aprilie – mai 2012. Din totalul certificatelor, o parte vor putea sa fie vandute pana la finalul acestui an. Cele care trebuiau vandute si nu se vand vor fi transferate pentru anul urmator’, a afirmat Laszlo Borbely.

Romania are de vanzare 300 de milioane de certificate verzi.

Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat la finele lunii august suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii, comunicand, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania.

Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).

Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente