Ce este agricultura ecologica?

 pepene.jpgIn mod simplu, agricultura ecologica este un sistem agricol menit sa furnizeze consumatorului, alimente proaspete, gustoase si autentice si care in acelasi timp respecta ciclul natural de viata al sistemelor.
Principii

Pentru a obtine acest lucru, agricultura ecologica se bazeaza pe un numar de obiective si principii, la fel ca si pe bunele practici create sa minimizeze impactul omului asupra mediului inconjurator, asigurandu-se in acelasi timp ca sistemul agricol opereaza pe cat de natural posibil.

Practicile specifice agriculturii ecologice cuprind:

 • Rotatia culturilor ca premisa a folosirii eficiente a resurselor fermei.
 • Limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice si a ingrasamintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari si a altor substante complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole
 • Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic
 • Valorificarea resurselor existente la fata locului, ca de pilda folosirea ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale si a furajelor produse la ferma
 • Alegerea unor specii de plante si animale rezistente la boli si daunatori, adaptate conditiilor locale
 • Cresterea animalelor in libertate si adaposturi deschise si hranirea acestora cu furaje ecologice
 • Folosirea unor practici de crestere a animalelor adaptate fiecarei rase in parte
 • Lant de distributie

  Productia agricola ecologica este, de asemenea, o parte a unui lant mai larg, care cuprinde procesarea alimentelor, sectoarele de distributie si vanzare si in final, pe dumneavoastra, consumatorul. Fiecare veriga in acest lant este menita sa joace un rol important in realizarea beneficiilor legate de productia unor alimente ecologice, intr-o serie variata de domenii, detaliate intr-o alta sectiune a acestui site, incluzand:

  Protectia mediului
  Bunastarea animalelor
  Increderea consumatorilor
  Societatea si economia

  Prin urmare, de cate ori cumparati un mar ecologic de la supermarketul local, sau alegeti din meniul restaurantului preferat, un vin obtinut din struguri ecologici, puteti fi siguri ca acestea au fost produse conform unor regulil stricte, care respecta mediul inconjurator si animalele.

  Reguli

  In UE, aceste reguli sunt stabilite prin Reglementarea actuala 2092/91 asupra productiei de produse agricole.

  O revizuire detaliata a prezentei reglementari a dat nastere la doua propuneri din partea Comisiei Europene in decembrie 2005, pentru o serie de reguli simplificate si imbunatatite privind importul produselor ecologice pe de o parte, si productia ecologica si etichetarea pe de alta parte. Aceste doua propuneri au fost adoptate de Consiliul European in cursul anului 2007.

  Sigla si etichetare

  Reglementarile actuale UE privind productia ecologica stabilesc modul de administrare a culturilor agricole si efectivelor de animale si modul de procesare a alimentelor si nutreturilor, pentru ca acestea sa poata fi etichetate ca ecologice.

  Conformitatea cu Reglementarile UE privind produsele ecologice este, de asemenea, obligatorie pentru produsele care vor purta sigla UE pentru agricultura ecologica. Este, de asemenea, obligatorie mentionarea pe eticheta si a codului organismului de inspectie care inspecteaza operatorii din domeniul agriculturii si certifica si produsele ecologice. Acest regim de etichetare are scopul de a asigura consumatorii din Statele Membre ale Uniunii Europene, de natura ecologica a produselor.

  Sigla UE este creata pentru a mari gradul de recunoastere a produselor ecologice in randul consumatorilor si actioneaza la fel ca si siglele nationale care pot fi observate pe produsele traditionale. In prezent, nu este obligatoriu ca produsele conforme cu Regulamentul UE privind productia agricola ecologica sa poarte sigla europeana, dar acest lucru va deveni obligatoriu cand Reglementarea Consiliului 834/2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice noul Regulament va intra in vigoare.

  Fapte

  Statisticile arata ca multi consumatori UE cauta produse care poarta aceste etichete si sigle ecologice atunci cand cumpara legume sau isi aleg un fel de mancare la restaurant sau cantina. Studiile estimeaza ca piata produselor ecologice creste cu 10-15% pe an.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Rămâi conectat!

  104,101FaniÎmi place
  108CititoriConectați-vă
  1,330CititoriConectați-vă

  Articole Recente