Valorificarea deseurilor prin prelucrare, urmata de co-procesare in fabricile de ciment, reprezinta una dintre cele mai bune solutii ce poate fi aplicata de autoritatile locale. Aceasta metoda reduce volumul de deseuri directionat catre depozitarea in gropile de gunoi, al caror numar este in continua scadere, fiind localizate la distante din ce in ce mai mari de locul de generare a deseurilor.
Trei avantaje majore o recomanda pentru protejarea mediului inconjurator: tratarea finala a deseurilor in conditii de deplina siguranta, conservarea resurselor naturale si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Constienta de necesitatea aplicarii acestei metode in conditiile actuale din Romania, ecovalor pune in functiune in 2009 o capacitate de prelucrare deseuri la Campulung (judetul Arges), ca urmare a unei investitii de aproximativ 12 milioane euro.
Aceasta este a doua capacitate de prelucrare a deseurilor pe care o detine in tara, dupa cea de la Alesd (judetul Bihor), deschisa in 2008 in urma unei investitii de 8 milioane euro.
Pentru anul in curs compania are ca obiectiv cresterea, cu aproximativ 40%, a cantitatii de deseuri solide prelucrate in anul anterior, propunand comunitatilor locale o solutie inovatoare de valorificare a deseurilor menajere sortate, in cele mai sigure conditii de protectie a mediului. Aproximativ 20% din totalul deseurilor menajere pot fi astfel valorificate.
„Dorim sa cooperam cu cei care colecteaza deseuri menajere, operatorii depozitelor, industria si administratiile locale, pentru a gasi impreuna cea mai eficienta cale de rezolvare a problemei deseurilor, conform cerintelor europene.
Fiecare dintre cei implicati in acest proces trebuie sa isi aduca aportul pentru atingerea tintelor nationale: firmele de colectare sa faca o sortare a deseurilor astfel incat sa le asigure calitatea necesara reciclarii si valorificarii, operatorii gropilor de gunoi sa supervizeze mai bine tipurile de deseuri care ajung sa fie depozitate, administratiile locale sa impuna obiective locale pentru reciclare, valorificare si diminuare a depozitarii, iar ecovalor sa asigure prelucrarea lor in vederea valorificarii”, explica Axel Pieters, Director General ecovalor.
Valorificarea deseurilor in fabricile de ciment aduce comunitatii o serie de avantaje majore, pe langa diminuarea cantitatii de deseuri pentru depozitare: tratarea finala a deseurilor in conditii de deplina siguranta, protectia mediului, siguranta si securitatea populatiei, conservarea resurselor naturale prin inlocuirea partiala a materiilor prime traditionale cu cele alternative si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care s-ar genera in cazul depozitarii sau incinerarii acestor deseuri. In plus, in urma acestui procedeu ecologic de tratare a deseurilor nu rezulta niciun fel de reziduri, zguri sau cenusi.
Obiectivul pe care ecovalor il vizeaza in acest an, in cooperare cu partenerul sau Holcim Romania, ale carui fabrici de ciment sunt situate in imediata apropiere a instalatiilor ecovalor, este prelucrarea si co-procesarea a peste 100.000 tone deseuri. Pentru 2010 se estimeaza o crestere cu 20% a acestei cantitati.
„Nu putem reduce la zero generarea de deseuri. Pentru ca in Romania fiecare locuitor produce in medie 400 kg deseuri menajere pe an, gasirea unor solutii ecologice pentru problema deseurilor este importanta pentru toti cei implicati si pentru societate”, adauga Axel Pieters.
ecovalor, veriga de legatura intre detinatorii de deseuri si fabricile de ciment ce le pot valorifica, realizeaza transportul deseurilor solide nepericuloase, prelucrarea mecanica prin tocare si controlul calitativ al acestora in vederea distrugerii totale prin co-procesare in cuptoarele din fabricile de ciment, in conditii de deplina siguranta pentru mediu si populatie.
Compania ofera detinatorilor de deseuri o solutie completa: servicii de colectare a deseurilor si logistica, pretratarea deseurilor, precum si valorificarea lor in fabricile de ciment.
Aceasta solutie este aplicata in principal pentru deseuri solide (menajere sortate sau industriale: hartie, carton, textile, piele, ambalaje, plastic, ce nu pot fi reciclate), anvelope uzate, slamuri petroliere sau uleiuri reziduale.
ecovalor asigura astfel distrugerea totala a deseurilor, datorita temperaturilor ridicate de aproximativ 2000 de grade din cuptorul existent intro fabrica de ciment printrun procedeu din care nu rezulta cenusa sau zgura, care sa necesite o gestionare ulterioara.
ecovalor a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 9 milioane euro, estimand pentru 2009 o crestere cu 20%.
ecovalor este parte a grupului ecorec, care opereaza in Europa Centrala si de Est cinci statii de pretratare a deseurilor si le livreaza catre co-procesarea in opt fabrici de ciment Holcim.