Ce face Romania de Ora Pamantului

  2
  538

  In ciuda evenimentelor sportive sau culturale, tara noastra va sarbatori in aceasta seara, cot la cot cu intreaga planeta, Ora Pamantului. Evenimentul ecologist se va desfasura intre 20:30 si 21:30. Zeci de institutii, organizatii si firme si-au anuntat participarea si sprijinul.
  ora pamantului
  Cladiri cufundate in intuneric, spectacole la lumina lumanarii, observatii de corpuri ceresti sau concerte unplugged. Asa vor celebra orasele din Romania Ora Pamantului, eveniment organizat in premiera pentru tara noastra in 2009 de prestigioasa organizatie ecologista WWF (World Wide Fund for Nature). Bucuresti, Iasi, Botosani, Tulcea, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Targoviste si Sfantu Gheorghe sunt orasele care s-au alaturat in mod oficial campaniei Earth Hour, pregatindu-se intens pentru diseara, cand un miliard de oameni din toata lumea vor stinge lumina pentru o ora, intre 20:30 si 21:30. Peste 30 de companii si-au anuntat participarea la Earth Hour, comunicand mesajul campaniei catre angajatii si clientii lor si intrerupand iluminatul la sediile din Bucuresti si din tara.

  CLADIRI EMBLEMATICE
  La Bucuresti, autoritatile au confirmat stingerea luminilor catorva cladiri simbolice: Ateneul Roman, Teatrul National, Primaria Generala, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Muzeul National de Arta, Opera Romana, Hotelul Intercontinental si Magazinul Cocor. Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, va stinge iluminatul exterior timp de o ora, incepand cu 20:30. Energia electrica economisita la Palatul Parlamentului este de aproximativ 1.700 kW, ceea ce inseamna 0,825 tone de emisii de CO2 mai putin. Diminuarea iluminatului in Piata Constitutiei va permite voluntarilor WWF sa formeze, cu lumanari, numarul 60, simbolul evenimentului. Tot in Piata Constitutiei, trupa Sistem va sustine un concert unplugged, iar Astroclubul Bucuresti va monta doua telescoape, cu ajutorul carora doritorii vor putea observa corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa de obicei din cauza poluarii luminoase din Capitala. La Timisoara, Primaria va stinge iluminatul public din Piata Unirii, ceea ce va permite Observatorului Astronomic sa organizeze o sesiune de Sidewalk Astronomy – Astronomie de trotuar. Pentru timisorenii amatori de teatru, Teatrul Studentesc Thepsis pregateste un spectacol-lectura la lumina lumanarilor, pentru intervalul 20:30 si 21:30, la Casa de Cultura a Studentilor. La Iasi se va stinge iluminatul exterior la peste 30 de institutii publice, dar si la sediul companiei Antibiotice. La Cluj-Napoca, grupul local de voluntari al Greenpeace va promova Ora Pamantului. Ursul polar Greenpeace va participa la marsul biciclistilor (Reactie in lant), ce va avea loc in Parcul I.L. Caragiale. Incepand cu 20:30, voluntarii Greenpeace vor fi prezenti la Polus Center, unde se vor stinge firmele luminoase ale centrului comercial si vor realiza cu toti cei prezenti numarul 60 din lumanari si torte. La Brasov, autoritatile locale vor stinge iluminatul exterior la sediul Primariei si la cel al Prefecturii. La Botosani se vor stinge luminile la sediul Primariei si la institutiile subordonate, dar si la cele doua teatre, Teatrul Mihai Eminescu si Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache. La Tulcea, Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria si Palatul Copiilor vor intrerupe iluminatul intre orele 20:30 si 21:30. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor realiza observatii astronomice in fata Palatului Copiilor, oferind explicatii despre corpurile ceresti si despre poluarea luminoasa. La Targoviste se va opri iluminatul la Curtea Domneasca, Casa Tineretului si pe unele artere din oras. La Sfantu Gheorghe, municipalitatea a decis intreruperea iluminatului public si la institutiile publice si se vor organiza petreceri la lumina lumanarii.

  In lume
  Earth Hour 2009 va fi cea mai mare actiune globala si, totodata, un vot pentru planeta. Din Las Vegas pana la Sydney, din Cape Town la Beijing, milioane de oameni din peste 2.000 de orase s-au angajat deja sa voteze pentru Pamant, participand la Earth Hour. Turnul Eiffel, Biblioteca din Alexandria, Sfinxul si Marile Piramide si Taipei 101, cea mai mare inalta cladire din lume, sunt doar cateva dintre constructiile emblematice care vor ramane in intuneric timp de o ora.

  Sursa: Jurnalul National

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.