Studiile arata ca o alimentatie bazata pe legume si fructe proaspte, bogate in substante fitochimice, ajuta organismul sa lupte impotriva multor afectiuni, printre care diferite forme de cancer.
Alimentele rosii, printre care cele mai cunoscute sunt rosiile, sunt corelate cu un risc scazut al cancerului de ovare sau al aparitiei tumorilor maligne pancreatice. Se considera ca acest lucru este datorat licopenului, care se mai regaseste si in ardeii rosii sau in fructele de padure de culoare rosie, varza rosie sau pepenele rosu.
Alimentele galbene, precum ananasul, papaya, lamaile sau tangerinele, sunt bogate in vitamina C. Astfel, acestea lupta eficient impotriva cancerelor aparatului digestiv, cum ar fi cel al gurii, al gatului sau al colonului. Pe langa vitamina C, acestea mai sunt bogate si in fito-compusi, care au rol de incetinire in dezvoltarea tumorilor si ajuta la detoxifierea organismului.
Alimentele de culoare protocalie, precum morcovul sau dovleacul, sunt eficiente in tratarea tumorilor tractului digestiv. Acidul cafeic incetineste dezvoltarea celulelor maligne ale sanului.
Broccoli, conopida, varza sau andivele, altfel spus alimentele verzi, au proprietati curative in ceea ce priveste cancerul de ovare, de stomac sau de colon. Acest lucru se datoreaza glucozinatilor, substante cu proprietati anticancerigene, si vitaminei K, elemente deosebit de eficiente in reducerea riscului aparitiei tumorilor, inclusiv cele pancreatice.
Si ciupercile, usturoiul si ceapa pot indeparta cancerul. Aceste alimente albe sunt bogate intr-o substanta numita alicina, care are un puternic rol antioxidant. Ceapa contine si substante fitochimice cu actiune de reducere a cancerului de colon. Ciupercile sunt bogate in vitamina D, care poate reduce dezvoltarea tumorilor la ovare.
Aceste alimente colorate ofera mai multe beneficii daca sunt consumate in stare cruda, dar pot fi consumate si in supe, salate sau deserturi.