Sortilemn a finalizat un proiect de 7 mil. € pentru a face energie din lemne

Sortilemn a finalizat un proiect de 7 mil. € pentru a face energie din lemne
Sortilemn a finalizat un proiect de 7 mil. € pentru a face energie din lemne

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanti furnizori locali ai grupului suedez IKEA, a finalizat un proiect de aproape 30 mil. lei (circa 6,9 mil. euro), din care peste 8,6 mil. lei (2,2 mil. euro) reprezinta finantarea europeana, pentru constructia unei centrale de cogenerare (care produce energie electrica si termica – n. red.) pe biomasa.

Centrala pe biomasa va fi pusa in functiune pana la finalul anului, in conditiile in care in prezent se fac probele si testele functionale. Aceasta va genera 1,4 MW electricitate si 7 MW energie termica. Investitia va duce la reducerea costurilor cu energia, sustinand pana la circa 75% din consumul propriu de energie al Sortilemn. Totodata, aceasta investitie contribuie si la reducerea emisiilor de gaze, conform reprezentantilor companiei.

„Am finalizat implementarea proiectului centralei pe biomasa, in prezent au loc testele functionale, urmand ca pana pe finalul anului centrala sa inceapa sa functioneze”, a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn. Dincolo de centrala pe biomasa, planurile celor de la Sortilemn mai prevad finalizarea in acest an a unei alte investitii, in valoare totala de 9 mil. euro, in realizarea unei fabrici de umerase.

Proiectul, dezvoltat in parteneriat cu IKEA, prevede o in­vestitie de 8 mil. euro in achizitionarea de echipamente, restul banilor fiind cheltuiti in constructia fabricii pe o suprafata de 10.000 mp. IKEA participa cu 6 mil. euro la realizarea acestui proiect.

Pentru administrarea viitoarei fa­brici de umerase din Gherla a fost infiintata o noua firma, denu­mita C.H.I.P. Proiectul prevede si angajarea a circa 200 de oameni pana la finalul acestui an plus inca 100 de persoane pana in 2015, con­form unor declaratii anterioare ale com­paniei. In primul an de functionare Sortilemn estimeaza o cifra de afaceri de 10 mil. euro pen­tru fabrica de umerase, iar in anul 2015, cand unitatea va fun­ctio­na la capacitate maxima, se vor produce anual 75 de mi­lioa­ne de umerase, iar vanzarile generate se vor ridica la 17 mil. euro.

Mai mult, contractul cu IKEA a fost semnat pe o perioada de 7 ani, astfel ca pana in anul 2020 toata productia fabricii de umerase din Gherla va merge catre concernul suedez. Pe de alta parte, anual, 50-60% din productia totala de mobilier a Sortilemn merge catre IKEA.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate atat pe pietele din Europa (Suedia, Germania, Franta sau Marea Britanie), cat si in Arabia Saudita, Japonia, SUA si Canada, precum si in magazinul IKEA din Bucuresti. Compania produce fotolii, tabureti, scaune si mese de bucatarie, mese de cafea, elemente mulate pentru scaune de bucatarie sau scaune pentru spatii publice.

Anul trecut compania a lansat pe piata 50 de produse noi, din care 10 au fost dezvoltate pentru IKEA. Pentru acest an, Sortilemn si-a planificat sa scoata pe piata alte 20 de noi produse, din care 10 vor fi fabricate exclusiv pentru concernul suedez IKEA (scaune pentru bucatarie, birouri sau boluri).

Circa 99% din vanzarile Sortilemn se realizeaza pe piata externa, principalii clienti ai companiei fiind pe langa concernul suedez IKEA si companiile Stokke, Holsag, Elano sau ForaForm. In primul semestru compania avea 28 de clienti activi si dezvolta 250 de produse.

Compania si-a bugetat pentru acest an o crestere cu 10% a cifrei de afaceri, in comparatie cu anul trecut. Sortilemn a incheiat anul 2011 cu afaceri totale de 30 mil. euro, mai mult cu circa 36% fata de anul anterior. Compania avea in primul semestru 920 de oameni, insa pana la finalul anului au fost prevazute inca 230 de posturi noi.

Sortilemn a fost infiintata in anul 1961 cu principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL si scaune. Sortilemn a fost privatizata in luna noiembrie 1999, in prezent actionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber cu o participatie de 64%, 35% din actiuni apartinand lui Ghisa Ludovic, iar 1% din titluri fostilor sau actualilor colaboratori si angajati ai companiei. Principalii producatori locali de mobila sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *