Ce putem trata cu flori de salcam

Fie ca suferi de migrena, de o criza de ulcer sau de constipatie, fie ca te confrunti cu stari de anxietate sau cu accese de tuse, florile de salcam sunt aliati de nadejde in combaterea tuturor acestor probleme.flori de salcam

Migrenele cauzate de stres

„Muntele” de probleme pe care trebuie sa le rezolvam zi de zi isi pun amprenta asupra sanatatii. Dar infuzia preparata din florile de salcam are darul sa linisteasca, sa calmeze, sa combata stresul si migrenele aparute pe fond de oboseala. Aceasta se prepara din trei lingurite de flori uscate de salcam care se lasa zece minute intr-o cana cu apa clocotita. Se beau cate doua cani de infuzie in fiecare zi, indulcita, de preferat, cu miere de salcam. Cura se face timp de o luna. Salcamul este foarte bun si pentru inlaturarea starilor de greata care insotesc episoadele de migrena.

Tusea convulsiva

Florile de salcam sunt un antitusiv eficient. Dintre substantele active importante, doi compusi specifici, robinina si acacina, impreuna cu uleiul volatil, calmeaza crizele puternice de tuse convulsiva. Se beau zilnic cate doua-trei cani de infuzie calduta, preparata din flori de salcam, indulcita cu miere poliflora sau de salcam, aceasta din urma avand si efecte emoliente.

Atentie: Persoanele alergice la salcam trebuie sa manifeste prudenta in folosirea florilor.

Insomniile cronice

Adaugate in salatele de fructe, florile de salcam s-au dovedit un remediu savuros si eficient in cazul insomniilor. Salata-somnifer se prepara din doua mere, trei linguri de flori de salcam, doua lingurite de miere de salcam si cinci-sase linguri de apa plata. Se rad merele, se adauga mierea, apoi se desprind florile de salcam de pe tija plantei si se amesteca in aceasta compozitie. Ultimul ingredient, apa plata, incalzita putin, se toarna in salata si se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn sau de sticla, pentru a evita oxidarea compozitiei. O salata de acest fel se consuma zilnic, timp de o luna. De asemenea, insomniile se trateaza si prin consumul florilor de salcam in stare proaspata.

La micul dejun se iau doua linguri de flori de salcam amestecate cu doua lingurite de miere. Persoanele care se confrunta cu tulburari de somn trebuie sa-si faca provizii de flori proaspete de salcam, pe care sa le pastreze in congelator, in pungi de hartie, apoi invelite in plastic. Cei care au probleme frecvente de somn vor consuma flori de salcam amestecate cu miere, timp de o luna. Tratamentul reduce accesele de manie sau de iritare.

Unele afectiuni digestive

In tratamentul gastritelor hiperacide si al ulcerului gastric sau duodenal, se ia cate o lingurita cu pulbere de flori de salcam, de doua-trei ori pe zi, mai ales inainte de masa. Cura trebuie sa dureze minimum o luna si se poate repeta dupa o pauza de 21 de zile.

In cazul constipatiei, pasta de flori de salcam are efecte garantate. Aceasta se prepara din zece linguri de flori de salcam uscate, maruntite si amestecate cu cinci linguri de miere. Din acest amestec se ia cate o lingurita dimineata, pe stomacul gol, sase-opt saptamani.

Vaginita si candidoza

In cazul afectiunilor genitale precum vaginita si candidoza se fac bai de sezut cu apa calda (in 10 litri se adauga 30 de picaturi de tinctura de salcam). Tratamentul trebuie urmat cel putin zece seri la rand.

In cazul nevralgiilor dentare, se tamponeaza gingia cu o bucatica de vata inmuiata in tinctura de salcam diluata cu apa (trei picaturi de tinctura in doua linguri de apa).

Specialistul nostru – Dr. Ruxandra -Constantina, medic de familie competenta in apifitoterapie reflexoterapeut

Preparatele obtinute din flori de salcam au actiune sedativa si antispastica la nivelul musculaturii netede gastrice. De aceea, se folosesc in dureri abdominale, in gastrite hiperacide, in boala de reflux si in ulcerul duodenal. De asemenea, florile de salcam au actiune sedativa la nivelul sistemului nervos central, reduc nivelul stresului, efect deosebit de benefic in cazul gastritelor si ulcerelor declansate de stres.

Ca pansament gastric, se utilizeaza florile de salcam, sub forma de pulbere sau de flori maruntite, care se administreaza pe stomacul gol, cate o lingurita rasa de trei-patru ori pe zi. Se pot folosi amestecuri de plante pentru accentuarea efectului antispastic si alcalinizant: salcam, zmeur, lemn-dulce, dud si musetel.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *