Printre animalele recent descoperite in Borneo se afla si sarpele „suparacios”, care are un colorit minunat.
O multime de specii excentrice au fost descoperite in junglele din Borneo, incluzand cea mai lunga insecta din lume, un melc care arunca cu „sageti ale iubirii” si o broasca ce isi schimba culoarea, au anuntat oamenii de stiinta.
Noul raport WWF prezinta 123 de specii nou identificate care au fost descoperite in februarie 2007 cand cele trei tari care alcatuiesc Borneo au fost de acord sa conserve 220.000 de km patrati de padure tropicala, denumiti Inima din Borneo.
Oamenii de stiinta au estimat ca exista aproximativ 2 milioane de specii cunoscute pe Pamant si alte 5-10 milioane inca nedescoperite.
Cea mai lunga insecta din lume masoara 50cm si se numeste Phobaeticus chani. Pama acum au fost gasite trei exemplare ale speciei, toate in Inima din Borneo.
Sarpele suparacios. Dendrelaphis kopsteini are cam 1,5 metri lungime, gatul sau este portocaliu, iar corpul sau are un model colorat cu albastru, verde si maro.
Broasca care isi schimba culoarea. Micuta specie de broasca Rhacophorus penanorum, a carui masculi ajung la 3,5cm, a fost descoperita in parcul national Gunung Mulu, tot in Inima din Borneo. Denumita si broasca Mulu zburatoare, animalul are pielea verde noaptea, iar ziua pielea ei devine maro. Culoarea ochilor sai se schimba la fel.
Pasarea cu ochelari. Specia este denumita astfel din cauza cercurilor mari din jurul ochilor.
Melcul ninja. Melcul verde cu galben (Ibycus rachelae) a fost descoperit pe frunzele dintr-o padure de la o altitudine peste 1.900 de metri in Sabah, Malaezia. Melcul are o coada de trei ori mai lunga decat capul, pe care o poarta pe langa corp precum o pisica. Aceasta specie de melc foloseste un fel de „sageti ale iubirii”. Facuta din carbonat de calciu, sageata este o structura asemanatoare unui harpon care loveste un potential partener si ii injecteaza hormoni. Sageata ar putea creste sansele de reproducere ale animalului.
Inima din Borneo este casa a peste 10 specii de primate, peste 350 de pasari, 150 de reptile si amfibieni si peste 10.000 de plante care nu se mai gasesc nicaieri in lume, potrivit WWF.
Sursa: Realitatea TV