Ce beneficii aduce organismului hidrogenul sulfurat

Considerat un gaz toxic, cu potential letal, hidrogenul sulfurat are roluri bine definite in organismul uman. Utilizat corect, el ar putea trata afectiunile cardiovasculare si nu numai.hidrogen sulfurat

Ii putem identifica prezenta in aer cu usurinta dupa mirosul puternic de oua stricate, la o concentratie de 0,0047 parti pe milion (ppm). La 500 ppm ne afecteaza capacitatea pulmonara si ne sufoca, iar expunerea timp de cinci minute la o concentratie de 800 ppm conduce la deces. Cu toate acestea, avem nevoie de o cantitate mica de hidrogen sulfurat pentru a supravietui.

Ar putea creste speranta de viata

In cadrul unui studiu efectuat pe viermi paraziti, o echipa de cercetatori coordonata de profesorul doctor Mark B. Roth de la Universitatea din Washington a descoperit ca expunerea la concentratii reduse de hidrogen sulfurat ar putea creste speranta de viata. Potrivit specialistilor, viermii care au fost expusi zi de zi la hidrogen sulfurat au trait cu 70 la suta mai mult decat cei care au fost privati de acest gaz.

Benefic pentru inima

Cele mai recente studii care au vizat beneficiile hidrogenului sulfurat arata ca organismul uman, mai precis vasele de sange din tot corpul isi mentin integritatea cu ajutorul acestui gaz. De fapt, vasele sanguine contin o enzima numita cystathionine-gamma-lyase care, la randul ei, participa la producerea hidrogenului sulfurat in organism. Profesorul Rui Wang de la Universitatea Lakehead din Ontario a descoperit in urma unor experimente pe soareci de laborator ca, similar oxidului nitric (NO), hidrogenul sulfurat dilata vasele de sange.

Hidrogenul sulfurat activeaza o serie de proteine, numite K ATP, care controleaza circuitul ionilor de potasiu in celulele musculare netede. Acest circuit genereaza un curent electric ce limiteaza nivelul ionilor de calciu care ajung la celule, ceea ce are drept rezultat dilatarea vaselor sanguine si relaxarea musculaturii.

Datorita acestor proprietati, hidrogenul sulfurat s-a dovedit eficient in reducerea tensiunii arteriale. Potrivit specialistilor, una dintre cauzele hipertensiunii o reprezinta reducerea nivelului enzimelor care produc hidrogen sulfurat in organism odata cu inaintarea in varsta.

Posibila solutie pentru problemele erectile

Deoarece dilata vasele sanguine din intreg corpul, hidrogenul sulfurat nu are efecte benefice doar in -ceea ce priveste sistemul cardiovascular, ci si asupra celorlalte vase de sange din organism. Un astfel de exemplu sunt vasele sanguine care strabat penisul si care, atunci cand sunt blocate, determina aparitia disfunctiilor erectile. Potrivit specialistilor, in viitor ar putea fi create tratamente echivalente cu Viagra, -care sa determine producerea de hidrogen sulfurat la nivelul vaselor peniene.

Specialistul nostru – Prof. dr. Dan Gaita Coordonator National de Preventie Cardiovasculara Institutul de Boli -Cardiovasculare Timisoara

Pentru ca incidenta hipertensiunii arteriale este atat de crescuta, se investeste foarte mult in descoperirea unor noi tratamente.

Utilizarea hidrogenului sulfurat ar putea fi o noua cale terapeutica, deoarece, exact ca oxidul nitric, este un mediator care determina cascade de reactii in lant ce permit dilatarea vaselor. Totusi, aceasta metoda este in stadiu experimental si ar mai putea trece cativa ani buni pana cand va deveni o terapie recomandata in hipertensiune.

Demonstrat – In concentratii mici, hidrogenul sulfurat accelereaza rata metabolismului.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente