Cea mai noua sursa de biocombustibil: ciupercile

Recent s-a descoperit ca o ciuperca din Padurea Patagoniana a Americii de Sud ar putea fi folosita in viitor ca si biocombustibil. Da, ati inteles bine, ciupercile patagoniene, urmatorul biocombustibil.
Gliocladium roseum
Cercetatorii afirma ca aceasta ciuperca, Gliocladium roseum, are abilitatea de-a produce un exces de molecule de hidrogen si carbon intr-o combinatie unica, nemaintalnita la alte organisme in lume, si produsul este remarcabil de asemanator cu combustibilul folosit la masinile noastre. Si, potrivit unei dezbateri de Microbiologie, publicata recent, cercetatorii lucreaza momentan la dezvoltarea potentialului de producere a combustibilului. Asa ca, intr-o zi este posibil sa ne facem plinul masinilor datorita hidrocarburilor derivate din ciuperci in locul combustibilului fosil.

Se raporteaza ca ciuperca detine cateva proprietati care depasesc cu mult sursele actuale de biocombustibil. Sursele actuale trebuiesc rafinate inainte de-a fi transformate in combustibil, un proces meticulos si nu intotdeauna prietenos mediului. Ciperca are un avantaj clar fata de acesti biocombustibili deoarece produce „mico-diesel” direct din celuloza. Scurtarea procesului de productie inseamna reducerea costurilor si a CO2-ului eliberat in atmosfera.

Deoarece biocumbustibilii actuali sunt in marea majoritate derivati din recolte ce trebuiesc plantate si recoltate in ferme, au un impact substantial asupra preturilor si aprovizionarii. Pe de alta parte, ciupercile, pot fi crescute in fabrici, eliminand asemenea impact.
Desi ciudata, aceasta descoperire remarcabila a fost rezultatul unei intamplari fericite. Dr. Gary Strobel, profesor la Universitatea din Montana, a recoltat pentru prima data aceasta ciuperca cu ani in urma. Abia dupa examinari sofisticate a descoperit intamplator aceste unica proprietati de „mic-diesel„.

Sursa: ENN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *