Cea mai profitabila afacere: parcurile fotovoltaice

Industria, scutit? de plata certificatelor verzi
Cea mai profitabila afacere: parcurile fotovoltaice
Cea mai profitabila afacere: parcurile fotovoltaice

Strainii s-au inghesuit sa construiasca parcuri de panouri fotovoltaice in Dolj, iar astfel de investitii au aparut in mai multe localitati. Cantitati importante de energie electrica produsa in Dolj se livreaza zilnic in sistemul energetic national. Cu toate acestea, curentul electric este tot scump pentru omul de rand, care suporta si costurile certificatelor verzi pe care statul le-a promis investitorilor in energie din surse regenerabile. In judet s-au montat instalatii de panouri fotovoltaice care au o putere de 50 MW. Cine castiga din acest business urias si cine pierde?

Circa 212 hectare de teren au fost scoase din circuitul agricol din Dolj, pentru a fi folosite la producerea de energie din surse regenerabile. Panouri uriase fotovoltaice au impanzit judetul, iar cantitatea de energie solara transformata in energie electrica este semnificativa.
Pe raza comunei Podari, in apropiere de Radovan, doua companii si-au construit parcuri de panouri fotovoltaice amplasate unul langa altul. Odata finalizata investitia, primaria locala incaseaza bani buni din impozitul pe teren si pe constructii, dat fiind ca ambele parcuri ocupa peste 43 de hectare de teren pe raza comunei.
„Pe noi ne intereseaza banii pe care ii luam de la ei, sub forma de impozit pe teren si pe panourile fotovoltaice. Ne platesc in jur de doua miliarde de lei pe an (200.000 de lei – n.r.). Nu mai este investitorul care a fost prima data. El a vandut aceste panouri, dar important este ca noi ne luam banii sub forma de impozit. Sunt foarte corecti in ceea ce priveste plata si, totodata, livreaza in sistemul national acea energie produsa de panourile fotovoltaice“, a declarat primarul comunei Podari, Constantin Gheorghita.

Investitorii staini nu se mai inghesuie

Primarul din Podari spune ca inainte cu vreo cativa ani existau mai multe societati si cetateni straini interesati de investitii in energia regenerabila, in zona comunei, dar ca, in ultimul timp, nimeni nu s-a mai interesat de infiintarea unor astfel de parcuri. Motivul ar fi scaderea cotei de certificate verzi primite de investitorii in energie regenerabila. „Venisera mai multe firme, dar am inteles ca acum au scazut acele certificate (verzi – n.r.) pe care le primesc si nu a mai venit nici unul sa se intereseze de asa ceva“, a spus Constantin Gheorghita, edilul-sef al comunei Podari.

Cele mai mari centrale fotovoltaice din Dolj

Potrivit evidentelor de la  Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj, care autorizeaza astfel de activitati, cel mai mare parc fotovoltaic din Dolj se gaseste in Podari, se intinde pe aproape 30 de hectare si are o putere de 9,91 MW. In evidentele APM Dolj, investitorul de la Podari ar fi Management Buildings Company SRL. In realitate, acesta a fost doar dezvoltatorul care a construit parcul de panouri fotovoltaice. Intreaga afacere este detinuta de Enel Green Power, o divizie care produce energie regenerabila, a grupului Enel care furnizeaza energie in alta zona a tarii.
Mai exista astfel de investitii la Goiesti, unde firma Izvor de Lumina SRL are parcul cu cea mai mare putere din judet (14 MW), care se intinde pe 28,5 ha, potrivit datelor de la APM Dolj. Mai exista Potelu Solar SRL la Dabuleni, cu o putere de 7,5 MW, iar investitia se intinde pe mai mult de 13 hectare.

Enel are profituri uriase din energia verde: 86,36% din cifra de afaceri

Cand iesi din Podari inspre Radovan, campuri uriase care altadata erau cultivate cu cereale s-au transformat in campuri pe care „au crescut“ kilometri intregi de panouri fotovoltaice. Zeci de hectare sunt acoperite cu astfel de panouri moderne, care atrag energia solara, ce este transformata ulterior in energie electrica.
Culmea este ca Enel are cel mai mare parc de fotovoltaice din Dolj, la Podari, iar energia solara produsa acolo este livrata in sistemul energetic national, prin retelele administrate de CEZ. Instalatiile au inceput sa produca in urma cu patru luni. Cei care asigura mentenanta parcului nu vor sa spuna ce cantitate de energie se produce zilnic la Podari. „Adresati-va direct la Enel Green Power Bucuresti“, a spus seful operatiunilor care are activitate in parcul de la Podari. De la poarta se observa sigla Enel pusa discret, intr-un colt al pancartei care anunta ca acea constructie a fost realizata de o firma greceasca, pentru beneficiarul Management Buildings Company, dar aceasta lucrase pentru Enel Green Power.
Chiar daca secretomania privind productia de energie verde din Dolj este destul de evidenta la marii producatori de energie din surse regenerabile, cifrele din bilanturile contabile vorbesc de la sine despre profitabilitatea afacerii. Enel Green Power mai detine parcuri fotovoltaice in Banat si centrale eoliene in Baragan. Fara a lua in calcul afacerile din Dolj, ci doar din celelalte parcuri din tara, bilantul contabil al companiei arata un profit urias pe 2013. Daca cifra de afaceri a firmei din grupul Enel a fost de 286 milioane de lei anul trecut, profitul a fost unul considerabil, de 247 de milioane de lei. Deci, intr-un astfel de business profitul este de 86,36% din cifra de afaceri intr-un singur an. Compania nu figureaza ca ar fi avut vreun angajat. La Podari, campul de fotovoltaice al Enel a inceput productia de energie solara in urma cu patru luni, deci profiturile din aceasta zona a tarii se vor vedea in bilantul contabil pe 2014 abia anul viitor. Tot la Podari se mai afla inca un parc urias de panouri fotovoltaice care ocupa 13,8 hectare si are o putere de 4,9 MW.
In total, campurile de panouri din Dolj ocupa 212 hectare de teren care au fost scoase din circuitul civil, iar puterea instalata a tuturor investitiilor in energie verde din judet a ajuns la 50 de megawati.

„Este o afacere. Profitabilitatea nu o pot discuta“

Dar Enel nu este singurul producator de energie „verde“ de la Podari. La doar cateva sute de metri de cel mai mare camp de panouri din judet se afla altul care se intinde pe 13,8 hectare si apartine Bioenergy Green Podari SRL, detinuta de un cetatean italian. Firma si-a mutat sediul in Bucuresti, iar reprezentantii firmei sunt ceva mai deschisi dialogului si mai transparenti, dar nu si atunci cand sunt intrebati de profit si de cantitatea de energie produsa. Investitia celor de la Bioenergy Green a fost data in folosinta de aproape un an. Nici aceasta firma nu avea angajati la finele lui 2013, ci serviciile de paza si de mentenanta sunt externalizate. Practic, dupa ce ajunge sa produca energie un camp de panouri fotovoltaice, investitia nu necesita decat paza si o oarecare mentenanta a instalatiilor.
Intrebat ce cantitate de energie electrica se produce la Podari si ce profit realizeaza, un reprezentant de la Bucuresti al Bioenergy Green Podari SRL a precizat: „Nu pot sa va dau astfel de informatii. Sunt confidentiale. Productia de energie depinde de intensitatea solara. Nu stiu cat este. Trebuie sa ma uit pe documente si, oricum, e irelevanta. Este o afacere. Profitabilitatea nu o pot discuta“. Totusi, persoana de la Bioenergy Green a precizat ca investitia in panouri fotovoltaice nu mai este profitabila pentru cei care vor sa isi dezvolte astfel de afaceri de acum inainte: „Investitii de acest gen nu mai sunt sub nici o forma profitabile pentru cei care isi deschid astfel de afaceri in acest moment. S-a schimbat legislatia de la 1 ianuarie 2014. Pe noi nu ne afecteaza cu nimic, dar pe cei noi ii afecteaza total, din cauza reducerii cotei de Certificate Verzi“.

A scazut cota de Certificate Verzi

Producatorii de energie regenerabila s-au inghesuit sa investeasca in astfel de parcuri, unele facute pe cont propriu, altele cu fonduri europene. Investitorii in energie regenerabila primesc si certificate verzi, in functie de energia produsa, iar respectivele certificate pot fi tranzactionate pe OPCOM – operatorul pietei de energie electrica si de gaze naturale din Romania. Anii anteriori se primeau sase certificate verzi la fiecare MWh produs. Potrivit OUG nr. 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana la 1 iulie 2013. Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui numar de certificate verzi, astfel ca producatorii de energie solara nu mai primesc pana in 2017 cate doua certificate verzi. Investitorii noi in energie solara nu mai primesc certificate. Prin nr. OUG 57/2013 care a modificat Legea nr. 220/2008 se spune ca nu se aplica sistemul de promovare a producatorilor de energie din surse regenerabile anumitor categorii de producatori care la 1 iulie 2013 aveau terenul nescos din circuitul agricol.
Valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi a scazut considerabil de la 246,67 lei/CV, cat era la 30 iulie 2012, la ora actuala, pretul mediu ponderat pentru un Certificat Verde (CV) ajuns la 196,16 lei/CV la 12 martie 2014, potrivit datelor publicate de OPCOM.
Potrivit OPCOM, „numarul total de Certificate Verzi emise pentru E-SRE (energia din surse regenerabile – n.r.) produsa in ianuarie – iulie 2014 de participantii inscrisi la piata Certificatelor Verzi, transmise la OPCOM, pana la 12 august 2014 a fost de 6.166.157“, ceea ce arata ca in toata tara s-a produs o cantitate insemnata de energie din surse regenerabile in acea perioada.

Certificatele Verzi sunt suportate de populatie si firme

Cu toate ca se produce energie din surse regenerabile pe teritoriul Doljului, consumatorii casnici si cei industriali platesc tot scump energia electrica. Chiar mai mult de atat: tot populatia si firmele suporta din buzunar si certificatele verzi care se achita de catre stat producatorilor de energie din surse regenerabile. Cele mai multe certificate le primesc producatorii de energie solara. Acestia, in mare parte straini sau corporatii straine, au intuit bine sa investeasca in parcuri fotovoltaice atunci cand statul roman le-a promis si acordat Certificate Verzi la cele mai inalte cote din Europa. Practic, fiecare dintre firmele si familiile din Romania care sunt racordate la energie platesc respectivele Certificate Verzi luna de luna, iar cota fiecaruia este evidentiata pe facturile de electricitate. Chiar daca a scazut cota de Certificate Verzi de anul acesta, populatia tot achita energie electrica scumpa si inca sustine din bugetul familiei investitiile „verzi“ ale afaceristilor straini cu firme instalate prin judet si prin alte locuri din tara.
Din toata afacerea cu energia „verde“ castiga „baietii destepti“ care si-au creat pana acum campuri uriase de panouri solare si pierde omul de rand care le plateste pe toate, pe factura de curent electric.

Ce cantitate de energie fotovoltaica se produce zilnic

Potrivit raportului operativ, publicat in timp real de Transelectrica vineri, la ora 15.00, in Romania se produceau 474 MW de energie provenind de la toate parcurile fotovoltaice active din tara, reprezentand (la acea ora) 6,36% din intreaga productie de energie din Romania, care intra in sistemul energetic national. Energia produsa de fotovoltaice era similara cu cea eoliana.

Lista firmelor care produc energie regenerabila in Dolj, in special cu panouri solare*

Societatea       Puterea       Localitatea (Amplasament)     Suprafata de teren acoperita
SC LUMINA SOLAR SRL    240 Wp                          Bailesti                             6,3 ha
SC ROBEST COM SRL      255 kW                    Brabova (sat Urdinita)              1.728 mp
SC XALANDINE ENERGY SRL    5.440 kW         Leu                                     13,65 ha
SC ECO DINAM SRL      1.953 kW                      Cetate                                  1,54 ha
SC POTELU SOLAR SRL    7,5 MW                    Dabuleni                              24,15 ha 
SC XALANDINE SRL           4,9 MW                        Leu                                   10,6 ha
SC STOCK ENERGY SRL    4,2 MW                      Cetate                              10,42 ha
SC RODALI CARGO SRL    0,99 MW              Teasc (Secui)                         1,74 ha
SC BIOENERGY GREEN SRL    4.985 MW              Podari                               13,83 ha
SC MANAGEMENT BUILDINGS COMPANY SRL    9,91 MW         Podari        29,9979 ha
SC IZVOR DE LUMINĂ SRL    14,0 MW                 Goiesti                              28,5 ha
SC ALEX T ENERGY SRL    0,54 MW                    Bistret                               3.514 mp
SC SUN ENERGHES SRL    4,41 MW                   Urzicuta                               10 ha 
SC MANAGEMENT ZENIT SRL    52 kW               Craiova                  1.500 mp (in curs de autorizare)
*Date furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului Dolj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *