Cei care respira intr-o atmosfera poluata “se tampesc” mai repede

Cei care respira intr-o atmosfera poluata "se tampesc" mai repede

A respira intr-un mediu poluat este ca si cum ai lua “suplimente pentru tampire”. Este concluzia unor oameni de stiinta americani care, in urma studiilor realizate pe soareci de laborator au descoperit ca o expunere indelungata la aer poluat duce la modificari fizice pe creier, in urma carora are de suferit capacitatea de invatare si apar perturbari de memorie.

Autorii studiului sunt de parere ca toate aceste fenomene sunt valabile si in cazul oamenilor, noteaza cotidianul rus Utro, citat de Agerpres.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Ohio a studiat timp de zece luni dupa grupuri de soareci. Unii respirau aer filtrat, in timp ce altii erau nevoiti sa respire, cate sase ore pe zi timp de cinci zile pe saptamana, aer cu mici particule asemanatoare celor cauzate de gazele de esapament din trafic si industrie.

La finalul celor zece luni, rozatoarele au fost supuse unor teste de comportament. Mai precis, timp de 5 zile, oamenii de stiinta au incercat sa-i invete sa gaseasca iesirea dintr-un labirint. La finalul testului s-a descoperit ca soarecii care au respirat aer poluat aveau nevoie de mult mai mult timp pentru a asimila informatiile, uitand adesea locul unde se afla iesirea. Nu acelasi lucru se putea spune despre soarecii care “savurasera” timp ce 10 luni aer curat.

Mai mult, spre deosebire de soarecii care au inspirat aer filtrat, cei expusi la “aer de metropola” au demonstrat un nivel ridicat de stari depresive si alte tulburari nervoase.

“Rezultatele obtinute arata ca o influenta indelungata a aerului poluat poate avea un efect negativ substantial asupra creierului si poate duce la diverse probleme de sanatate. Poluarea poate avea, la nivel global, consecinte grave pentru milioane de oameni, care sunt nevoiti sa traiasca si sa munceasca in conditiile unor orase pline de gaze de esapament”, a explicat Laura Fonken, cercetatoare la Universitatea din Ohio.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,343FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente