Pe langa faptul ca au cea mai lunga viata de pe Pamant, copacii sunt importanti pentru sanatatea oamenilor.
Fara ei, oamenii n-ar mai avea suficient oxigen, s-ar imbolnavi mult mai usor, iar schimbarile vremii ar fi la ordinea zilei. In fiecare an, botanistii descopera momumente ale naturii. Fie ca sunt in California, Sri Lanka sau Mexic, arborii vechi de mii de ani sunt adevarate atractii turistice.
Unul dintre cei mai vechi copaci din intreaga lume a fost descoperit acum cativa ani in provincia suedeza Dalarna. Este vorba despre un molid cu varsta de 9550 de ani- cunoscut ca Batranul Tjikko. In acelasi perimetru, specialistii au gasit si alti arbori cu varste de 375, 5660, 9000 si 9550 de ani. Varsta copacilor a fost datata cu carbon 14 la un laborator din Miani- Statele Unite.
In 2011, botanistii au descoperit un alt arbore- cu varsta de 4.824 de ani, considerat cel mai batran copac neclonat – Methuselah, un pin crescut in California. specialistii spun ca sunt rari copacii care cresc singuri. Cei mai multi arbori sunt rezultatul colonarii si reproducerii vegetative.
Are aproape patru metri inaltime si este un banal pin dintr-o specie pe care suedezii, asemeni noua, o folosesc adesea pe post de brad de Craciun. Are o vechime de aproximativ 9.550 de ani (ceea ce inseamna ca a rasarit la finalul ultimei epoci glaciare!) si a fost botezat de catre geologul Leif Kullmanaces, cel care l-a descoperit in anul 2008, cu numele cainelui sau. Longevitatea copacului se explica prin faptul ca aceasta specie de pini are capacitatea de a se “clona”: copacul are o durata de viata de aproximativ 600 de ani, insa atunci cand trunchiul moare, din aceeasi radacina rasare un alt copac.
Batranul Tjikko, Suedia: 9.550 de ani