Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania va incepe sa produca in primele zile din 2013,in Mehedinti

Valvis ia 5,4 mil. euro de la Banca Romaneasca pentru un parc fotovoltaic in Calarasi
Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania va incepe sa produca in primele zile din 2013,in Mehedinti

Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, cu o putere instalata de 12 MW, va incepe sa produca in primele zile din 2013, in Mehedinti, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro, au declarat agentiei MEDIAFAX reprezentantii grupului UTI, care va asigura lucrarile de montaj si instalatii.

Cazul disparitiei fostului sef al Bursei Sibiu: CNVM a sesizat Parchetul cu privire la falsuri in actele WBS Romania si a inchis firma. Sima, amendat cu 50.000 de lei 19:39

Parcul, detinut de grupul portughez Efacec, se intinde pe o suprafata de 36 de hectare in localitatea Cujmir din Mehedinti

Instalatia va cuprinde 52.000 de panouri fotovoltaice si va produce anual o cantitate de energie care acopera necesarul pentru circa 5.000 de utilizatori casnici.

„Centrala este 100% ecologica si are o durata de viata de 20 de ani. La 31 decembrie vor fi incheiate toate lucrarile, iar statia va intra in functiune si va incepe sa produca energie din primele zile ale anului 2013”, au spus reprezentantii UTI.

Efacec este un grup de companii cu sediul in Portugalia, avand 100 de ani de experienta in domeniul energetic si peste 4.500 de angajati. Grupul are activitati in peste 65 de tari la nivel mondial si afaceri de aproximativ 1 miliard de euro.

Portofoliul de activitati cuprinde domenii ca energie (transformatoare, aparatura de medie si inalta tensiune, service in domeniul energetic), inginerie si servicii, transport si logistica.

In cadrul proiectului, UTI va realiza lucrarile de infrastructura de acces, instalatiile electrice generale, automatizarile electrice si sistemul de securitate al obiectivului.

UTI este grup de companii cu capital majoritar romanesc si are o structura de holding, fiind organizata la nivel operational pe cinci linii de business, respectiv sisteme de securitate si aparare, retail, tehnologia informatiei si comunicatii, managementul traficului, constructii si facility management. Cifra de afaceri auditata a grupului UTI pentru anul 2011 a fost de 160 milioane de euro.

Actionariatul UTI este format din Tiberiu Urdareanu prin TIU Holdings (57,06%), PineBridge Investements (27,02%), actiuni alocate angajatilor cheie (9,90%) si alti actionari nominali (6%).

In Romania sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere cumulata de 13,1 MW, iar anul viitor ar urma sa fie construite alte unitati, de aproape 100 MW.

Companiile investesc in energia produsa in panourile fotovoltaice atrase de sprijinul acordat de stat prin sistemul certificatelor vezi. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producatorilor de energie regenerabila, care le vand furnizorilor, obligati de legislatie sa le achizitioneze in cote anuale.

Astfel, producatorii de energie regenerabila castiga de doua ori, prin vanzarea electricitatii si prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achizitie a certificatelor verzi este transferat de catre furnizori in facturile emise clientilor finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *