Cu doar 55 de membri ramasi, specia de delfin cea mai mica si rara din lume se afla in pragul extinctiei din cauza plaselor de pescuit. Delfinul Maui, care se gaseste doar pe coasta vestica a Noii Zeelande, mai are doar 20 de femele care mai pot reproduce.
In doar sapte ani, numarul delfinilor Maui, care ajung doar pana la 1.70 metri, a fost redus la jumatate.
Desi o parte a coastei este protejata si nu se poate pescui, plasele fixate de-a lungul ei sunt vinovate pentru prinderea delfinilor. Ultimul delfin Maui gasit mort a fost luna trecuta, informeaza Daily Mail.
Durata de viata a unui delfin Maui este de 20 de ani, dar ajung la maturitate sexuala la sapte ani. Perioada lor de reproducere nu este constanta, aceasta fiind cam o data la trei ani.
Doctorul zoolog Barbara Mass a explicat cat de grava este situatia delfinilor Maui. „Sa mai avem doar 55 din aceste minunate animale este mai rau decat orice estimare pe care o facusem. Extinctia lor este iminenta acum si se va intampla in cativa ani. Noua Zeelanda este o tara civilizata care se lauda cu un paradis al animalelor. Trebuie sa actioneze pana nu e prea tarziu”, a spus Barbara Mass, care a organizat o petitie pentru salvarea delfinilor semnata de 10.000 de persoane.
In anii ’70 se gaseau peste 1.000 de delfini Maui, inainte ca pescuitul comercial sa inceapa in zona. Biologii marini care au intreprins studiul considera delfinii Maui atat de inteligenti incat ar trebui numiti „persoane non-umane” iar cei care ii vaneaza ar trebui clasificati drept criminali. Oameni de stiinta si aparatori ai drepturilor animalelor au intocmit o „lege a drepturilor” care spera sa fie adoptata.
Expertii considera ca delfinii pot fi salvati daca este interzis pescuitul cu plase in zone mai mari din coasta vestica a Noii Zeelande. Guvernul a recunoscut problema si vor inainta propuneri pentru rezolvarea ei la sfarsitul lunii mai.