Cercetatorii au stabilit care este cel mai poluat loc de pe planeta, pe suprafata acestuia gradul de toxicitate fiind cu mult peste media admisa. In aceasta zona din Rusia sute de locuitori si-au pierdut viata, insa, abia la zeci de ani de la aceasta tragedie se fac publice secretele ascunse de autoritati.
Lacul Karachay, aflat pe teritoriul Rusiei, este considerat cel mai poluat loc de pe glob. Pana in anul 1990 secretele acestei regiuni nu au fost dezvaluite de fosta guvernare a Rusiei deoarece in acest loc s-au desfasurat experimente si activitati nucleare de mare amploare, informeaza Daily Mail.
Povestea lacului Karachay a inceput in anul 1940, atunci cand armata Rusiei a decis mutarea complexelor nucleare in zona Chelyabinsk. Lacul este situat foarte aproape de actuala granita cu Kazakhstan-ului, in perimetrul uzinei nucleare Mayak Production Association, una dintre cele mai mari fabrici de acest gen din Rusia.
Construita in anii 40′, Mayak era una dintre cele mai importante uzine nucleare ale Rusiei, in care erau produse arme chimice, avand in acea perioada accesul interzis pentru orice strain. De altfel, restrictia avea sa fie mentinuta timp de 45 de ani. Abia in 1992, atunci cand fostul presedinte Boris Eltin a semnat un decret prin care cercetatorii straini puteam sa inspecteze zona, perimetrul lacului Karachay a fost desemnat cel mai poluat loc de pe glob.
Pe parcursul anilor in care fabrica era tinuta secret, cercetatorii de la Mayak au desfasurat experimente radioactive si au varsat deseuri nucleare in lacul Karachay aflat in imediata apropiere a complexului. Aceste deseuri contineau substante foarte toxice precum Strontiu 90 si Cesiu 137. Cercetatorii au estimat ca in anul 1990, o expunere de o ora in apropierea lacului ar fi putut cauza moartea pentru orice persoana.
In regiunea Chelyabinsk rata de cancer la populatie a crescut cu 21 de procente, cea a nasterilor cu defecte si malformatii, cu 25 la suta, si cea a prezentei leucemiei in randul locuitorilor din zona cu 41 la suta.
Raul Techa, aflat in apropiere, a fost atat de poluat, incat, 65 la suta dintre locuitorii zonei s-au imbolnavit din cauza radiatiilor. Pana si medicii care ii ingrijeau pe locuitori mentionau in rapoartele medicale ca acesti oameni aveau „o boala speciala”, notitele acestea fiind strict secrete pana in 1990.
In 1957 o explozie la centrul nuclear Mayak a cauzat raspandirea unui nor de praf radioactiv, 70 de tone din acest material fiind atunci imprastiate in atmosfera. Norul radioactiv a fost raspandit pe o suprafata de 14.484 kilometrii patrati, afectand aproximativ 270.000 de cetateni rusi. Pentru ca nu mai aveau unde sa verse deseurile, inginerii de la centrul Mayak au decis sa verse materialele radioactive in lacul Karachay. Solutia a functionat relativ bine, pana cand, intr-o perioada de seceta din 1967 a secat lacul, astfel expunand populatia din zona la pericolul radioactiv.
Intr-o masura disperata, autoritatile din Rusia au decis betonarea intregii suprafete a lacului Kachay in speranta ca sursa radioactiva ar putea fi inchisa. Cu toate acestea, prezenta radiatiilor este inca destul de mare in aceasta zona, o mare portiune din jurul lacului nefiind inca locuita. Populatia din zona se teme inca de pericolul la care se expune, nestiind daca panza freatica mai este sau nu afectata.