„Tineri jurnalisti pentru mediu” si-au scris povestile in Delta Dunarii

„Tineri jurnalisti pentru mediu” si-au scris povestile in Delta Dunarii

Mai multi elevi din judetele Tulcea si Covasna au participat, in luna august a acestui an, la tabara ecologica „Junior Young Ranger”, ce s-a organizatat in Delta Dunarii. Locatiile alese de organizatori au fost Maliuc si Vadu, iar anul viitor copiii vor participa la o tabara similara, dar in judetul Covasna.

Proiectul apartine Fundatiei Pro Natura Covasna, in parte­neriat cu mai multe institutii de mediu si scoli, din cele doua judete.Una dintre misiunile copiilor in aceasta tabara a fost sa scrie o serie de articole pe teme de mediu si sa gaseasca problemele cu care se confrunta Delta Dunarii din acest punct de vedere. In final, ei se vor inscrie in programul „Young Reporters for the Enviroment”, destinat for­marii jurnalistilor de mediu, si vor putea participa la o expozitie de fotografie numita „Arii naturale protejate. Unitate prin diversitate”.

Iata o parte din articolul semnat de patru elevi ai Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, Mocanu Elena Mihaela, Mudrag Georgiana, Buturin Amelia, Savenco Serban, in coordonarea profesorului Radu Adina. Articolul se numeste „Aspecte ale poluarii in Delta Dunarii”.

„Unica delta declarata rezervatie a biosferei, Delta Dunarii constituie, prin caracteristicile sale geomorfologice, hidrologice si peisagistice, prin varietatea si bogatia formelor de viata, una din valorile patrimoniului natural universal. Reprezinta o zona ecologica unica in Europa si la nivel mondial, datorita ecosistemelor specifice de tip deltaic, prin marea diversitate a habitatelor – dintre care o serie intreaga sunt amenintate in Europa sau in alte zone ale globului. Prin diversitatea impresionanta a habitatelor si a formelor de viata pe care le gazduieste intr-un spatiu relativ restrans, Delta Dunarii constituie un adevarat muzeu al biodiversitatii, o banca naturala de gene de o valoare inestimabila pentru patrimoniul natural universal. (…)Importanta potentialului ecologic al Deltei Dunarii s-a diminuat in decursul ultimelor decenii din cauza unor factori complecsi din interiorul Deltei cat si din cauza unor aspecte petrecute la nivelul intregului bazin hidrografic al fluviului. Acestia ar fi cresterea incarcaturii chimice a apelor Dunarii – eutrofizare si poluare, ridicarea unor baraje hidroelectrice pe Dunare si pe principalele rauri tributare, constituind un obstacol in calea migratiei unor specii de pesti migratori, de exemplu sturionii, si determinand diminuarea cantitatii de sedimente antrenate. De asemenea, alte probleme sunt indiguirea si desecarea vaii inundabile si a zonelor umede pentru transformarea lor in terenuri agricole, interferentele negative in ciclul hidrologic natural al Deltei prin deschiderea de canale, rectificarea cursului canalelor existente, indiguiri si desecari, distrugerea de habitate, a locurilor de reproducere si de hranire a unor specii de pesti si distrugerea florei si faunei. Supraexploatarea resurselor piscicole si de stuf ale Deltei, practicarea unei agriculturi intensive, pasunatul si pescuitul abuziv, de tip industrial, sunt alte probleme ale Deltei Dunarii. (…)Prin lupta impotriva poluarii si a stricaciunilor produse in Delta Dunarii prin abuzuri de orice fel, se poate preveni degradarea ecosistemului si distrugerea biodiversitatii, ajungandu-se la un pact de neagresiune si buna convietuire a civilizatiei cu natura virgina, la o reconciliere a noastra cu cadrul natural primar, nemodificat si nestricat prin actiunea iresponsabila a omului”.

Tabara ecologica este organizata in cadrul proiectului Pro Natura „Delta Dunarii ne priveste pe toti. Ne implicam impreuna!”, proiect este finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Ceilalti parteneri implicati sunt: Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Inspectoratul Scolar Judetean Covasna si Tulcea, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, Muzeul National Secuiesc, Palatul Copiilor Tulcea si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *