Cele mai mari firme din lume cauzeaza daune mediului inconjurator de 2,2 trilioane de dolari

ONU a demarat un proiect pentru calcularea pagubelor cauzate de marile companii asupra mediului inconjurator si posibile actiuni pentru stoparea lor. Un prim pas in aceasta directie il reprezinta un studiu despre impactul activitatilor desfasurate de cele mai mari 3.000 de comapanii din intreaga lume asupra mediului. Suma totala a costurilor de mediu din cadrul studiului ajunge la 2,2 trilioane de dolari.poluare

De departe cele mai daunatoare sectoare sunt cele furnizoare de utilitati care genereaza costuri de mediu de 400 miliarde dolari. Cantitatile mari de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera, blamate pentru incalzirea globala, deseurile nucleare, ploile acide si precursorii de smog, precum si poluarea cu metale a apelor sunt principalele cauze ce duc la degradarea mediului inconjurator.

Dupa utilitati, cele doua sectoare cu impactul cel mai mare sunt „materiile de baza” (mineritul, industria forestiera si companiile chimice) si bunurile de larg consum (automobile, alimente, bauturi, jucarii) cu costuri de aproximativ 300 miliarde dolari fiecare.

Sectoarele cu cele mai mici costuri de mediu (cate 25 miliarde dolari fiecare ), analizate in cadrul studiului comandat de ONU, sunt telecomunicatiile, sanatatea, serviciile tehnologice si financiare, noteaza The Guardian.

Suma totala a costurilor de mediu din cadrul studiului ajunge la 2,2 trilioane de dolari.

Un alt raport ce se va publica mai tarziu in acest an, realizat de Pavan Sukhdev, economist si consultant special ONU, va fi urmatorul pas semnificativ pentru atingerea acestui scop. Sukhdev a avertizat deja ca pe la mijlocul acestui secol economia globala va inregistra un declin de 7% daca nu se stopeaza degradarea mediului inconjurator.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *