Alimentatia vegetariana, daunatoare pentru mediu

Alimentatia vegetariana poate fi mai daunatoare pentru mediul inconjurator decat stilul de viata bazat pe diete alimentare ce contin carne, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, informeaza Daily Mail, in editia online. alimentatia vegetariana

Activistii ecologisti si adeptii dietelor vegetariene au insistat vreme de multi ani, atragandu-le atentia persoanelor care consuma carne in dietele lor zilnice asupra faptul ca industria cresterii animalelor reprezinta o sursa majora de poluare a atmosferei terestre cu gaze cu efect de sera.

Oamenii de stiinta au relevat recent insa ca renuntarea la produsele din carne nu este o alternativa ecologica asa cum se credea in trecut.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Cranfield (Marea Britanie) a relevat faptul ca renuntarea la carnea de vita sau de oaie din alimentatie, in favoarea produselor substituente importate, precum Tofu si Quorn, conduce la cresterea suprafetelor de terenuri cultivate, favorizand fenomenul de despadurire.

In plus, tehnologiile de productie folosite pentru fabricarea produselor alimentare ce inlocuiesc carnea sunt mari consumatoare de energie, iar produsele finite sunt intens procesate, se afirma in acest studiu, ce ca fost comandat de World Wide Fund for Nature (WWF).

Donal Murphy-Bokern, unul dintre autorii acestui studiu si fost director al Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Agricultura din Marea Britanie, a declarat intr-un interviu acordat revistei Times: „Pentru anumite persoane, Tofu si alti substituenti pentru carne simbolizeaza produse ecologice, insa ele nu merita cu adevarat aceasta -medalie de onoare- pe care anumite persoane le-o acorda”.

La randul ei, Liz O’Neill, de la Vegetarian Society, a declarat: „Daca doresti sa reduci impactul negativ asupra mediului inconjurator alegand sa devii vegetarian, atunci cu siguranta nu este o idee prea buna sa te bazezi pe produse alimentare intens procesate”.

Un purtator de cuvant din partea WWF a tinut sa reaminteasca totusi ca industria de crestere a animalelor produce mari cantitati de metan, un gaz cu efect de sera mult mai puternic decat dioxidul de carbon.

Sursa: MediaFax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *