Sustinatorii industriei nucleare resping permanent temerile populatiei legate de securitatea si siguranta centralelor atomice cu argumente de ordin economic, sustinand chiar ca acest tip de energie nu polueaza. In realitate insa, energia nucleara nu este nici verde, nici ieftina, nici sigura, arata fundatia TERRA Mileniul III.
1. Energia nucleara nu este regenerabila! In productia ei se foloseste ca materie prima uraniul, care este o resursa limitata. Ca si in cazul petrolului, lupta pentru uraniu va pune o presiune uriasa pe statele care detin aceasta resursa (Kazakhstan, Canada, Australia).
2. Energia nucleara nu asigura independenta energetica. Acest scenariu este valabil doar intr-un interval de timp limitat si doar in acele tari care detin resurse de uraniu. Resursele de uraniu ale Romaniei se vor epuiza in aproximativ 5 ani, conform Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007—2020.
3. Energia nucleara nu este nepoluanta. Contrar promotorilor sai, energia nucleara nu este neutra din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera si are un impact semnificativ asupra mediului – incepand cu mineritul de uraniu, continuand cu transportul si procesarea minereului, apoi constructia centralei nucleare, mentenanta si in final, dezafectarea ei.
4. Deseurile radioactive nu pot fi neutralizate. Industria nucleara lasa o povara imensa pe umerii generatiilor viitoare, intrucat pana in prezent nu a fost gasita o solutie pentru depozitarea in siguranta a deseurilor radioactive.
5. Centralele nucleare nu sunt niciodata 100% sigure. Indiferent de numarul sistemelor de siguranta, centralele nucleare sunt manevrate de oameni, iar eroarea umana nu poate fi eliminata.
6. Energia nucleara nu este ieftina. In pretul energiei nucleare nu se regasesc costurile pentru dezafectarea centralei, pentru asigurarea in cazul unui accident major si, de multe ori, nici costurile pentru depozitarea deseurilor radioactive.
7. Radioactivitatea nu are granita. Desi decizia de a dezvolta sectorul nuclear se ia la nivel guvernamental, in cazul unui accident major efectele se rasfrang si asupra altor comunitati care nu au avut nicio implicare in luarea unei astfel de decizii.