Centrala pe carbuni cu poluare zero!

  0
  439

  Statele Texas si Illinois s-au luat de par pentru un proiect ecologic care le aduce in vistierie peste un miliard de dolari

  Americanii sunt pe cale sa construiasca o centrala electrica in care carbunele ars nu va emite in atmosfera bioxid de carbon sau alte gaze de sera. Aceasta centrala a viitorului va fi ecologica suta la suta si, in acelasi timp, va produce electricitate si hidrogen.

  Proiectul american, denumit Future Gen, se afla inca sub atenta examinare a Congresului, iar costurile sale se ridica la 1,8 miliarde de dolari, informeaza Associated Press. Locul amplasarii acestei centrale nu a fost stabilit inca, in cursa aflandu-se statele Illinois si Texas.

  Presedintele american, George W. Bush, a salutat acest proiect si a afirmat ca reprezinta o solutie de viitor pentru sectorul energetic, iar faptul ca emisiile de carbon vor fi capturate si stocate constituie o solutie ideala pentru protejarea mediului inconjurator.

  Initial, costurile acestui proiect fusesera calculate la 950 milioane de dolari, fata 1,8 miliarde de dolari, suma avansata in prezent, amanunt deloc neglijabil, care nu este pe placul membrilor legislativului american.

  Exista controverse si in privinta amplasarii acestei centrale. „The FutureGen Alliance”, un consortiu format din 12 companii americane si straine, a selectionat in cursa pentru amplasarea acestei centrale a viitorului statele Texas si Illinois.

  Senatorul Richard Durbin din Illinois s-a adresat direct secretarului pe probleme de energie, Samuel Bodman, sustinand ca statul sau va trebui sa beneficieze de acest proiect, deoarece in Illinois se afla resurse importante de carbune si conditii geologice corespunzatoare pentru stocarea dioxidului de carbon rezultat in urma arderii.

  Guvernul american plateste, dar nu se baga

  Delegatia texana insar-cinata cu rezolvarea acestui caz le-a prezentat, la randul sau, oficialilor americani argumentele pentru care centrala ecologica trebuie neaparat sa fie construita in Texas.

  „Texasul este locul ideal. Localitatile Odessa si Heart of Brazos intrunesc conditiile necesare pentru ca aceasta cen-trala sa functioneze cores-punzator”, a spus senatorul texan John Cornin. Proiectul FutureGen este, in prezent, subiectul unei dispute aprinse intre cele doua state americane rivale.

  Secretarul american pe probleme de energie, Samuel Bodman, a spus insa ca alegerea o vor face oamenii de stiinta, nu politicienii. Dar alegerea va fi facuta, de fapt, de consortiul privat care va decide soarta centralei, si nu de guvernul federal, desi acesta din urma suporta trei patrimi din costuri.

  FutureGen a primit anul acesta din partea Congresului 75 milioane de dolari, cu 33 milioane de dolari mai putin decat si-ar fi dorit administratia americana.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.