Centura de plastic a Bucurestiului

PET-urile si pungile au invadat terenurile de la marginea Capitalei, inlocuind culturile agricole cu un covor de deseuri

Cadavre de cai, PET-uri, pungi de plastic, moloz, doze de bere, lenjerie intima, pantofi scalciati, caini si mii de ciori. Tot acest amalgam inestetic si urat mirositor poate fi „admirat” pe un teren viran situat la iesirea din capitala europeana Bucuresti, pe soseaua DN 1 A, la granita dintre localitatile Mogosoaia si Buftea. In lipsa unor contracte de salubrizare si a unor amenzi usturatoare, localnicii arunca aici tot ce le prisoseste, inclusiv animalele moarte.

Fostele paduri din jurul Bucurestiului au fost inlocuite de campuri necultivate, acoperite cu un strat gros de pungi si PET-uri. Buftea, Mogosoaia, Afumati, Cernica, Voluntari, Chitila sunt localitati minate de gunoaie menajere si deseuri de constructii.

Boomul imobiliar si extinderea rapida a constructiilor de vile la periferiile Capitalei au transformat numeroase campuri agricole in terenuri cu potential imobiliar. Pana la ridicarea constructiilor, pe aceste zone virane se aduna fara incetare tone de deseuri, pe care primariile locale le strang, uneori, platind cu bani publici.

Copiii localnicilor se joaca liberi printre gunoaie, invatand ca e normal sa accepti duhoarea si mizeria chiar langa casa

Peisaj apocaliptic

Traficul ingreunat de pe soseaua Bucuresti – Targoviste ofera calatorilor ragazul sa contemple bizarele campuri albe care au inlocuit culturile de grau sau floarea-soarelui cu o bogata „recolta” de plastic. Nimeni nu-si asuma rolul de „cultivator”, iar localnicii par surprinsi de rapiditatea cu care rasar PET-urile din pamant.
La numarul 10, pe soseaua Bucuresti – Targoviste, un teren viran scos la vanzare zace sufocat sub gunoaie.

Nu mai putin de patru panouri publicitare anunta irezistibila oferta. La zece metri distanta, cu iesire la sosea, o albie de rau secata plina cu zoaie verzi si PET-uri raspandeste miresme de groapa de gunoi. Un copil de patru ani isi testeaza abilitatile motorii pe marginea santului, sub privirile amuzate ale localnicilor. Santul continua in spatele caselor, pe un teren viran lasat in paragina.

Acesta pare sa fi colectat de-a lungul timpului tot ce s-ar putea inventa in materie de gunoaie. In sant, un maidanez mesteca tacticos o bucata de carne smulsa dintr-o carcasa de cal, lasata sa putrezeasca sub cerul liber. La doi metri de cadavru, un cal paste cu dexteritate printre pungi si PET-uri.

Lupta cu morile de vant

Primarul din Buftea, Constantin Balalau, admite ca terenul din zona Buciumeni este unul dintre cele mai mari focare de gunoaie din localitate. Aici locuiesc numeroase familii de rromi, care n-au nici macar buletine, daramite contracte cu serviciile de salubritate.

„Nici amenda nu le pot da. Si daca ii amendez, ei stiu ca nu li se poate intampla nimic. Nici macar nu am ce sa le iau”, explica primarul. Chiar daca, potrivit legii, proprietarii sunt cei raspunzatori de cum arata terenurile, primarul Balalau considera ca „amenda este putin imorala”, deoarece in acest caz nu platesc cei care arunca gunoaiele. In ciuda amenzilor date, in fiecare primavara dupa topirea zapezii aceste terenuri arata la fel.

La sfarsitul saptamanii trecute, primaria a organizat cu ajutorul ADP si Rosal o actiune de deratizare in zona, in cursul careia au fost scoase peste 20 de basculante de gunoaie. O mare problema sunt deseurile provenite de la constructiile ridicate la marginea Bucurestiului. „Vin noaptea, cu masinile, si le descarca aici”, spune primarul. El arata ca, pentru constructori sau transportatori, cel mai ieftin e sa arunce la nimereala deseurile in loc sa le duca la groapa de gunoi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *