Cercetatorii se cearta pe pungile de plastic!

0
555

In timp ce specialistii ne dau sfaturi despre cum sa reciclam pungile de plastic, consiliile locale americane
adopta hotarari prin care obliga hipermarketurile sa vanda numai plase biodegradabile. Americanii pot sa aleaga intre trei feluri de pungi ecologice atunci cand isi fac cumparaturile.

Aruncat in toate partile, plasticul impune noi taxe pentru protectia mediului. Tari precum Irlanda, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Bangladesh, Australia si chiar Uganda au impus deja impozite pentru aruncarea pungilor din plastic in locuri nepermise.

Statisticile arata ca, anual, la nivel mondial sunt folosite intre 500 de miliarde si un trilion de pungi de plastic, ceea ce face ca unele locuri sa arate dezolant. Cercetatorii vin insa si spun ca fara plastic lumea n-ar mai fi la fel si dau zece motive pentru a indragi plasticul si pentru a-l folosi fara a murdari mediul.

Primul motiv ar fi ca nu plasticul murdareste natura, ci oamenii, prin aruncarea acestuia. Pungile din plastic sunt cunoscute sub diverse denumiri, mai mult sau mai putin poetice, precum „chilotii vrajiti” in Irlanda, „floarea nationala” in Africa de Sud sau „poluarea alba” in China.

Spre deosebire de imbracaminte sau hartie, plasticul are mirosuri neplacute. Un motiv pentru a indragi plasticul este ca ne apara de ploaie atunci cand suntem nepregatiti pentru asta. Multi dintre spectatorii de la Wimbledon isi acopera capul cu pungi de plastic atunci cand la meciurile de tenis incepe ploaia.
Pungile din casa ar trebui refolosite

Pungile de plastic sunt rezistente si impermeabile, ceea ce permite folosirea lor pe distante mari, fara a fi nevoiti sa folosim masina pentru a cara bagajul. Refolosirea pungilor de plastic e la fel de raspandita precum reciclarea lor.

Chiar si daca autoritatile impun taxe suplimentare pentru cumpararea de pungi, in casele noastre tot vom strange plase de plastic. De aceea, ar trebui sa gasim modalitati de refolosire a lor.

O sugestie e reutilizarea lor pentru protejarea cazii atunci cand facem dus sau pentru acoperirea biroului.

Cumparatorii care refolosesc pungile de plastic atunci cand merg la shopping sunt recompensati cu sume de bani, ceea ce poate constitui un alt motiv pentru indragirea plasticului. Usoara ca un fulg, punga de plastic e mijlocul cel mai la indemana pentru cararea bagajelor.

Cercetatorii spun ca plasticul e un motiv pentru a stopa consumul, dar, totodata, prin rezistenta lui, ne indeamna sa cumparam mai multe lucruri. Punga de plastic ii da de gol, prin transparenta ei, pe oamenii care vor sa fure din magazine.
Fabricarea plasticului consuma mai putina energie

Richard Dodd, reprezentantul Consortiului Britanic de Retail, considera ca pungile de plastic au fost pe nedrept nocive pentru mediu. „Avem nevoie de ele atunci cand mergem si cumparam ceva in mod spontan”, spune Dodd.

Cercetatorii americani de la Societatea Industriei Plasticului considera ca, daca atunci cand cumparam ceva, ar trebui sa alegem intre pungile din hartie si cele din plastic, cea mai buna alegere ar fi pentru cele din urma. Ei argumenteaza ca pungile din plastic consuma cu 40% mai putina energie atunci cand sunt fabricate, genereaza cu 80% mai putina mizerie si produc cu 70% mai putine emisii atmosferice.
Americanii nu mai dau pungi nedegradabile

O mare cantitate de gunoi menajer este aruncata in pungi

Cu toate acestea, plasticul din natura se descompune in aproape 400 de ani. Motiv pentru care multe dintre orasele americane au adoptat hotarari prin care sa impuna folosirea pungilor de plastic biodegradabile sau, la alegere, sa ofere clientilor pungi din hartie. San Francisco e unul dintre primele orase din lume care au adoptat o hotarare prin care au impus interzicerea folosirii pungilor de plastic.

Astfel, din 22 septembrie, toate supermarketurile trebuie sa le ofere cumparatorilor trei alternative: fie folosesc plase biodegradabile care sa aiba inscrise pe ele cuvintele „material biodegradabil” sau „reciclabil”, fie folosesc plase din hartie care sa contina 40% material reciclat.

O a treia alternativa este oferirea de pungi din plastic reciclate. In plus, din 22 martie 2008, toate farmaciile cu mai mult de cinci reprezentante trebuie sa respecte hotararea de mai sus.

Reprezentantii Institutului American de Produse Biodegradabile spun ca San Francisco promoveaza folosirea plaselor ecologice pentru ca are unul dintre cele mai diverse programe pentru vanzarea hranei.

Dupa San Francisco, si orasul Oakland a impus o hotarare prin care interzice distribuirea de pungi nedegradabile. Din 2008, in doua state americane, Alaska si New York, e impusa folosirea pungilor ecologice.
Parkesina, primul plastic

Plasticul a fost inventat in 1861 de catre englezul Alexander Parkes, ce cauta substante care sa aiba rezultate similare cauciucului. Parkes face noi cercetari asupra nitratului de celuloza si obtine un material opac si rezistent la apa. Englezul a denumit materialul „parkesina”. In 1868, John Hyatt descopera „celuloidele”, din care au fost facute primele bile de biliard.

A urmat clorura de vinil, studiata si dezvoltata de catre oameni de stiinta americani si rusi. Germanul Herman Staudinger a dezvoltat o teorie prin care arata ca polistirenul si cauciucul erau formate din structuri chimice lineare si independente denumite macromolecule. Cea mai mare dezvoltare a plasticului a inceput din anii „50. Atunci Karl Ziegler si Julio Natta au primit Premiul Nobel pentru investigatiile asupra polimerilor.
Ikea a impus pungi contra cost

Din 15 martie 2007, magazinul Ikea a fost primul mare retailer din SUA ce a adoptat un program de reducere a consumului de pungi de plastic. Reprezentantii magazinului nu au mai dat cumparatorilor punga la achizitionarea produselor.

Acum, clientii au de ales intre plata unei pungi de plastic de cinci centi sau a uneia „mari si albastre”, dar refolosibila, de 59 de centi. Sumele stranse din vanzarea pungilor vor fi date pentru plantarea de copaci.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.