CERCETATORII SPANIOLI AU DESCOPERIT UN NOU INAMIC – Adezivii toxici din etichete pot trece in alimente

0
333

Pe langa E-uri, conservanti sau coloranti, un nou inamic se ascunde in alimente. Un studiu realizat de cercetatori spanioli si publicat intr-o revista a Societatii Regale britanice de Chimie avertizeaza cu privire la adezivii folositi pentru etichete si la efectele pe care aceste substante le pot avea asupra produselor, relateaza Daily Express.adezivii de pe etichete

Studii anterioare indicasera ca substantele chimice din componenta mai multor produse pot provoca infertilitate, cancer, dereglari ale sistemului imunitar si chiar probleme neurologice.

Specialistii spanioli au demonstrat un fapt si mai grav, respectiv ca unele dintre substantele chimice folosite in adezivii pentru etichetele destinate alimentelor pot trece prin ambalaj si risca sa contamineze produsele. Reglementarile europene in domeniu sunt limitate la utilizarea plasticului pentru ambalarea alimentelor.

Nu exista insa un cadru legislativ cu privire la substantele chimice folosite pentru producerea adezivilor utilizati pentru atasarea directa sau indirecta pe ambalaje sau pentru atasarea ambalajelor intre ele.

„Penetrarea adezivilor este posibila la un nivel care poate provoca ingrijorare legata de siguranta”, a afirmat Valerie Guillard, expert la Universitatea din Montpellier. Ea a mai spus ca cercetarea demonstreaza ca „migrarea” compusilor chimici este posibila la un nivel suficient de ridicat ca sa provoace ingrijorare.

Studiul s-a axat pe compusii din adezivii acrilici. Cercetatorii de la Universitatea din Zaragoza au descoperit ca unele dintre componente pot trece prin ambalaj si pot ajunge la alimentele din interior. Unul dintre compusi este considerat foarte toxic, el fiind prezent in concentratii mari in unii dintre adezivi. „Este important sa tinem cont de faptul ca este vorba despre un studiu teoretic. Propriile noastre cercetari indica faptul ca, desi in adezivi exista mai multe substante chimice, potentialul lor de a ajunge la alimente este foarte scazut”, a declarat un purtator de cuvant al Agentiei britanice pentru standarde in alimentatie.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.